Buru reakcija, uglavnom ekonomista, izazvala su najavljena zaduženja države i entiteta. Tako će se Republika Srpska u narednom periodu zadužiti za još 700 miliona maraka i to na Londonskoj berzi. Sa ovim saznanjima, vlasti u Federaciji BiH se tješe da su manje zadužene. Sama država čeka zeleno svjetlo za novi kredit od MMF-a, a sa novcem koji je već uzela iod Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke ali i komercijalnih banaka, vanjski dug vrtoglavo raste.

Javni dug BiH veći je nego ikada. Ove godine premašio je 12 milijardi maraka. Na vanjski dug otpada 8.6 milijardi maraka, na unutrašnji 3.6 milijardi maraka. Kada gledamo vanjski dug, na entitet Federacija otpada 5 milijardi maraka, dok je entitet RS zadužen sa 3.6 milijardi maraka. Za ekonomiste ova statistika ovo je alarm za uzbunu.

– Mi smo prezaduženi. To što oni daju nekakve lažne informacije da je ostalo na nivou na kojem je bilo, nekih 35 posto, to nema veze sa istinom. Sa tim rastom koji imamo vanjskog duga, imamo i ogroman rast unutrašnjeg duga. Imamo prekrivene dugove koje se kroz razne koncesije, kroz razne kombinatorike sakriva unutar velikih preduzeća. Mi smo prezaduženi, zato što je BiH zemlja u razvoju. Nije razvijena zemlja, pojasnio je ekonomski stručnjak Draško Aćimović.

Koliko brzo BiH tone u dužničko ropstvo, najbolje govori podatak da je vanjski dug u posljednjih pola godine povećan za više od pola milijarde maraka. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine zadužen je za oko 2.500 maraka. Kada se podvuče crta, Republika Srpska više je zadužena od Federacije Bosne i Hercegovine.
Ukoliko bi Bosna i Hercegovina provela neke reforme i počela sa uštedama smanjila bi se potreba za zaduživanjem.

Admir Čavalić, ekonomski stručnjak, kaže da za to postoje dva načina.

– Prvi način se odnosi na reformu generalno, javne uprave. Tog ogromnog birokratskog aparata u BiH. To je prvi način. To su konkretno uštede. A drugi način se odnosi na tzv. Pametno zaduživanje, istakao je.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da smo dokazano zemlja sa najvećom administracijom po jednom stanovniku.

– Kada to uporedimo i sa prihodima koji taj stanovnik BiH ostvaruje, mi smo najskuplja administracija na svijetu, navodi.

I ovaj rekord bi uskoro mogao biti oboren, ako naša zemlja uzme novih milijardu i po maraka od kredita MMF-a. No, sredstva MMF-a nam trebaju kako bismo povećali potrošnju. Mnogo veći problemi od duga u BiH su slaba ekonomska aktivnost, loš poslovni ambijent, visoka nezaposlenost, korupcija.

Priču donosi Adisa Herco

Izvor: O Kanal