Bilo pozicija ili opozicija, samo mijenjaju svoja mjesta sa onom retorikom rat, odvojit ćemo se-nećemo se odvojiti, pa evo ja mogu reći, odvojit ćemo se ali ne na miran način, i to protiv korumpiranih političara i ubica Davida i Dženana, poručio je Dragičević

Početak suđenja krim-tehničarima Policijske uprave Banjaluka Luki Marijanacu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za uništavanje dokaza u predmetu David Dragičević je odgođeno jer se u sudnici nije pojavio postupajući tužilac Dalibor Vrećo zbog zaraze koronavirusom. Kao novi datum početka suđenja određen je 17. juni. Oni su optuženi da su nakon obdukcije bacili Davidove bokserice koje su ocijenjene kao mogući krunski dokaz u postupku dokazivanja. Ispred suda su protestirali članovi grupe Pravda za Davida.

Gost današnjeg Dnevnika je bio otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor, sa nim smo razgovarali o otezanju slučaja i konstantnom produžavanju agonije.

– Danas je trebao biti održan glavni sudski pretres u slučaju osumnjičenih krim tehničara Luke Marijanca i Zorana Bošnjaka. Odgođeno je zbog toga što tužilac Dalibor Vrećo ima koronu. Šta očekujete od procesa s obzirom na ono za šta su osumnjičeni?

Ovo je samo još jedna potvrda da su institucije Republike Srpske odnosno pravosudne institucije leglo korupcije kriminala i nepotizma, davno sam rekao da ja u njihov rad ne vjerujem i ne priznajem. Ovo je samo još jedna potvrda, ono što sam ja od početka tvrdio, ja i grupa Pravda za Davida i moj advokat Ifet Feraget, a oni rade samo na zataškavanju ubistva, organizovanog ubistva mog sina Davida Dragičevića. Mislim da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH prekine ovu farsu i ovu agoniju, i da u skorije vrijeme preuzme odlučujuće korake a to je da uhapsi sve odgovorne ta ubistvo mog sina. Ja jednostavno sa ovim današnjim danom mislim da su institucije RS-a izgubile svaki kredibilitet i naravno povjerenje građana RS-a. Oni su se jednostavno stavili iznad tih institucija, stavili su se nažalost iznad samih sebe, oni bi trebali obavljati funkcije u interesu i u službi građana.

– Dolaskom Stanivukovića na čelo Banjaluke opao je i pritisak na članove grupe Pravda za Davida. Davidovo srce ponovo je i na mjestu stradanja i na Trgu Krajine. Razmišljate li vi o povratku u Banjaluku?

O povratku u Banjaluku ne razmišljam, jer ubice slobodno šetaju. Danas sam objavio isto, imate Audi A6 člana sekte Dragana Lukača tj. MUP-a RS-a koji i dalje prate i zastrašuju članove grupe Pravda za Davida, ono što vi tvrdite, ja ne tvrdim u Banjaluci se ništa nije promijenilo. U Banjaluci su ubice i dalje slobodne pod zaštitom (ne)Narodne skupštine RS-a, niko nije stao na našu stranu i tražio odgovornost institucija. Vidjeli ste to sa ovim današnjim danom. To što se Srce sada ne dira, pa valjda bi u nekom gradu gdje se poštuju slobode i demokratija bilo normalno. Pogledajte kolika je razlika između Banjaluke i Sarajeva. Ranjeni kamen od prvog dana niko ne dira u Velikoj Aleji. Muriza Memića federalne snage ili bilo ko nisu ganjale, ili maltretirali ili ganjali grupu Pravda za Dženana. Dok god su ubice slobodne, a prije svega mislim na Dragana Lukača ministri tzv. unutrašnjih poslova i Milorada Dodika, ja se ne mislim vraćati u Banjaluku. Zato je sad na Tužilaštvu BiH da procesuira i uhapsi odgovorne, a od prvog momenta tvrdim imaju dokaze da su tu upleteni MUP RS-a Tužilaštvo i politički vrh RS-a na čelu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

– Vjerujete li da bi trenutna opozicija ukoliko dođe na vlast mogla nešto promijeniti?

Ništa se ne može promijeniti jer tzv. opozicija gleda svoj interes, a to su funkcije i stolice. Tako mislim i za FBiH i čitavu BiH. Kad već pričamo o nekoj opoziciji zašto se nisu mimo mene i Muriza oglasili da stave jasno do znanja da budu ova dva slučaja prioritet za otkrivanje počinitelja. To oni neće uraditi zato što vrlo dobro znaju ko su ti ljudi i u Sarajevu i u Banjaluci, da je to vrh SNSD-a i vrh SDA. Tako da oni kupe samo njihove mrvice i ja apsolutno opoziciji u RS-u ne vjeruje. Nemamo isto gledište na mnoge značajne stvari, a to je vladavina prava i prava čovjeka na život. Tako da ne vidim ni jednu ličnost osim možda Nebojše Vukanovića, ali on je usamljen nažalost. Zato smo i osnovali pokret pravde. Mi jednostavno sa tim ljudima nismo na istoj putanji. Mi se borimo za pravdu za moje dijete, a oni se bore za vlast i svoje pozicije. Bilo ko da pobijedi, ustvari ako pobjede ovi što su 20-30 godina na vlasti, bilo pozicija ili opozicija, samo mijenjaju svoja mjesta sa onom retorikom rat, odvojit ćemo se-nećemo se odvojiti, pa evo ja mogu reći, odvojit ćemo se ali ne na miran način, i to protiv korumpiranih političara i ubica Davida i Dženana. Vrlo brzo ćemo se odvojiti budite sigurne, sa ubicama i zločincima nećemo živjeti.

Pogledajte razgovor sa Davorom Dragičevićem u videu.

(oslobođenje)