Mirni razlaz. Rat. Otcjepljenje. Pojmovi su koje najčešće čujemo posljednjih dana. No, pitanje ključno jeste spas, pa onda i razvoj ekonomije, kako u BiH, tako i u regiji. Na retoričkom nivou spremnost postoji. Ekonomija je ono što regiju, pa samim tim i BiH može vratiti na pravi put. No, političari u BiH, ali i u regiji puno bolje plivaju u temama od kojih mnoge samo boli glava, iako je njihova realizacija gotovo pa nemoguća misija. Tako je ponude iz Srbije našoj zemlji o razvoju ekonomije u BiH zamijenila retorika rata i podjela.

Niko sa sigurnošću ne može potvrditi da li će biti rata ili ne, ali loše ekonomske situacije svi smo i više nego svjesni. Srbija, bar retorički, pridaje važnost razvoju ekonomskih odnosa. BiH smatra jednim od najvažnijih partnera. Predsjednik Srbije ukazao je na obostrani interes za izgradnju puteva i pruga koji bi povezali dvije zemlje, te dalji rad na energetskim projektima na rijeci Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima. Srbija je zainteresovana za jaču saradnju kroz trilateralu sa Turskom.

– Ja jedino što sam molio sve i kroz inicijativu koju su neki nazvali mini šengen i tako dalje, je ta da mi na Balkanu sarađujemo, da mi zajedno radimo, mi svo možemo da budemo mašina rasta u Evropi. Nama autoput treba za ljude i kamione, a ne za tenkove, da se povezujemo, to nam je potrebno, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Nakon što je Vučić poslao dobre poslovne ideje BiH, lider SDA Bakir Izetbegović, spreman je na saradnju.

– U meni svako ko je za jedan normalan odnos, prijateljski i tako dalje ima sagovornika. Mi smo tako nešto razgovorali još prije par godina, čak smo dogovorili neke posjete, intelektualaca, političara, Srbi, Bošnjaci, onda se u Srebrenici desio napad na Vučića, nakon kojeg se on promijenio. Ja se nisam promjenio, što se mene tiče, ja sam otvoren, mi moramo ovdje praviti bolje odnose, rekao je jučer Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Opasnosti nad BiH itekako su prisutne posljednjih mjeseci, naročito kroz non papere, poručuje Miro Lazović. Siguran je da Vučiću građani BiH ne vjeruju.

– Vučić u kontinuitetu vodi jednu dvostruku politiku na način da se dodvorava bošnjacima i stalno govori da mu je stalo da dodđe do dobrih odnosa između Srba i Bošnjaka, međutim Vučić kao predsjednik Srbije morao bi govoriti o BiH kao o državi, a ne samo u Bošnjacima, govori Lazović.

Dok saradnja ostaje na retoričkom nivou, teška situacija prikriva se teškim izjavama, prijetnjama. Koliko je ekonomsko stanje ozbiljno govori i novo zaduženje RS-a od 700 miliona maraka. Ovogodišnji budžet Republike Srpske planiran je u iznosu od 3,8 milijardi maraka. Izvornih prihoda ima tek nešto manje od milijardu maraka, te je jasno da se mora nekako nadoknaditi.

Pogledajte kompletnu priču u videu.

(oslobođenje)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: