U Srebrenici je danas potvrđen politički obrat. U vlasti su zajedno bošnjački i srpski odbornici. Opozicije nema, jer svi odbornici, njih 21, čine skupštinsku većinu. Iako su ranije bojkotovali izbore i odbijali saradnju, iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” kažu da je ovaj potez bio prinudan, koalicija nije “iz ljubavi”.

15 srpskih i 6 bošnjačkih odbornika sada čine Skupštinu Srebrenice i obavezali su se na rad i saradnju. Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” mjesecima je tvrdila da nikada neće ući u ovu koaliciju.

– Trebamo bojkotovati izbore i da svi oni koji dobiju mandat iz kapaciteta glasova koji nisu ponovljeni ne prihvate svoj mandat, kazao je 26. februara Sadik Ahmetović.

Danas kažu – ovo je bio jedini mogući potez i izlaz.

– Licemjerno je prozivati sada Srebreničane da su ušli u koaliciju, i to Srebreničane koji su preživjeli genocid! Danas je 6 Bošnjaka u velikoj muci i teška srca moralo da prihvati činjenicu da će načelnik ove općine u naredne 4 godine ostati negator genocida Mladen Grujičić, ali smo svjesni ljudi, zbog naših građana koji žive na Drini ne smijemo ih prepustiti same sebi, danas je rekao Ćamil Duraković

Centrala Naše stranke obrušila se na SDA i DF kazavši da su ušli u koaliciju s negatorima genocida. Iz Srebrenice kažu – lako je govoriti iz udbone fotelje iz Sarajeva.

Lokalni izbori u Srebrenici su ponovljeni 21. februara, nakon što su na izborima 15. novembra 2020. godine utvrđene brojne nepravilnosti. Na nove izbore koalicija “Moja adresa: Srebrenica” nije htjela izaći i bojkotovala ih je. Izdaja ili ne, na novoj lokalnoj vlasti u Srebrenici sada je da na djelima pokažu zašto su blokirali pa koalirali i šta će od toga imati građani Srebrenice.

Detalje pogledajte u priči Amine Zornić.

Izvor: Oslobođenje


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: