Sirijski pobunjenici objavili su video koji vjerno oponaša one koje radi ISIL. No, oni, za razliku od ISIL-a, svoje zarobljenike nisu smaknuli, već ih poslali u zatvor.

Čini se kako je došlo do novog momenta u propagandnom ratu između više sukobljenih strana u Siriji.

Naime, objavljen je video koji prikazuje grupu sirijskih pobunjenika kako se spremaju na masovno smaknuće boraca Islamske države. No, umjesto smaknuća, oni ih u zadnji tren poštede i pošalju u zatvor.

Video vrlo vjerno oponaša stil kakav objavljuje ISIL.

Islamisti stari između 15 i 27 godina na početku filma sjede u tamnim sobama u narančastim odijelima i “priznaju” svoje zločine na način uobičajen za propagandne uretke ISIL-a.

Zarobljenike zatim izvode van i poredaju za strijeljanje. No, umjestu smaknuća, njihovi “krvnici” miču pištolje sa potiljaka zatočenika i skidaju maske, a na ekranu piše poruka “Muslimani nisu kriminalci”.

Independent piše da se tvrdnje u filmu ne mogu potvrditi, niti je poznato što se kasnije dogodilo sa zarobljenicima, iako su autori dali do znanja da se s njimapostupa korektno i prema težini pojedinih zločina.

Sirijski pobunjenici iz videa pripadaju Fronti Levanta, poznatoj i kao Jabhat al-Shamiyya, koja se zalaže za sirijsku državu prema šerijatskim zakonima. Grupa okuplja ljude različitih profila, uključujući oko 2.500 boraca na koje međunarodna zajednica gleda kao na “umjerene”.

Iako je vođa Fronte Levantea pripadnik pokreta Ahrar al-Shama s kojim američki diplomati ne smiju sarađivati, Fronta ipak učestvuje u međunarodnim pregovorima u Saudijskoj Arabiji koji imaju za cilj okupiti sve pobunjeničke grupe Siriji kako bi formirale ujedinjeniju frontu protiv režima Bašar al Asada, ali i ISIL-a.

/avaz.ba