VIDEO: Snimljen trenutak eksplozije u Ankari: Poginulo 28 osoba, ranjena 61


Najmanje 30 od 61 povrijeđenih u sinoćnjem terorističkom napadu u turskoj prijestonici Ankari pušteno je jutros iz bolnice, dok su oni koji su zadržani van životne opasnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalštab Oružanih snaga Turske je saopćio da su među povrijeđenima i brigadni general Reha Ufuk Er i njegova supruga te da njihovo zdravstveno stanje nije kritično.

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Numan Kurtulmus je izjavio da se u terorističkom napadu u Ankari među poginulima nalaze i vojna lica, ali i civili.

Kurtulmus je u srijedu rekao novinarima da je delegacija od sedam istražitelja na čelu sa glavnim tužiocem u Ankari radi na rasvetljavanju napada. On je obećao da će identiteti počinioca biti otkriveni u najkraćem roku te da će Turska i dalje nastaviti odlučnu borbu protiv terorista.  “Nikada nećemo odustati od odlučnosti u borbi protiv terorizma. Oni koji stoje iza ovoga i čiju god podršku imali, sve ćemo to razotkriti. Svi oni će platiti račun. Neka niko putem terorističkih organizacija ne pokušava kontrolirati i upravljati Turskom. To se nikada nije desilo, a neće se ni desiti”, izjavio je Kurtulmus u svome obraćanju medijima.

Odgovornost za napad nije preuzeo još uvijek niko, a ministar pravde Turske Bekir Bozdag je izjavio da je eksploziju u Ankari izazvao automobil bomba.
Nakon napada, premijer Ahmet Davutoglu otkazao planiranu posjetu Briselu, dok predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je putovanje u Azerbejdžan zakazano za četvrtak.

Napad u Ankari osudila je međunarodna zajednica izrazivši solidarnost Turskoj.

Na vozila koja su prevozila osoblje Oružanih snaga Turske u večernjim satima u srijedu je izveden teroristički napad u trenutku dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu u centru Ankare. Prema zvaničnim podacima, u napadu je poginulo 28, a ranjena 61 osoba.  

https://www.youtube.com/watch?v=ROk5TmoNZDo0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...