Džemat Krušnica u Bosanskoj Krupi u petak 25. decembra 2015. godine,  iza jacije namaza, bio je posebno radostan i ponosan. Razlog njihovoj radosti i ponosu bilo je prihvatanje islama Svetlane Delić iz Novog Sada koja posljednjih godina zajedno sa mužom i dvoje djece živi u Bosanskoj Krupi. Ovom prilikom novi član Džemata Krušnica izabrala je i muslimansko ime Sara, koje želi da nosi u budućnosti. Svečanost povodom šehadeta naše nove sestre u vjeri Sare, održana je u džamiji Krušnica. Svečanosti je prisustvovao veći broj vjernika među kojima i hafiz Mehmed ef. Kudić, profesor Medrese Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu, hafiz Numan ef. Bajrić, Naim ef. Hamzabegović te Ekrem ef. i Emir ef. Mehulić.

Riječi kelimei-šehadeta sestra Sara izgovarala je naglas za Senahid ef. Makićem, imamom džemata Krušnica. Na pitanje šta ju je navelo da prihvati islam,  Sara je navela da su je milozvučni ezani sa kojima se ujutro budila a navečer lijegala,  podstakli da razmišlja o islamu. Kako bi naučila više o islamu i muslimanima, dugo vremena pratila je jednu porodicu iz svoga komšiluka, čije su  je ponašanje i vjernički život duboko impresionirali. Nakon što je vidjela kako žive muslimani, na kraju je odlučila i rekla: “Hoću da budem muslimanka i živim kao pravi muslimani“!

Izgovarajući riječi šehadeta, Sara je bila pod emocijama koje su savladale i ostale prisutne. Većina prisutnih plakala je od sreće. Posebno emotivan trenutak bio je kada su Sarina djeca došla da svojoj majci čestitaju. Njen maloljetni sin Đorđe, koji već odavno pohađa mektebsku nastavu, obznanio je da i on od sada želi da nosi ime Muhammed, koje je po njemu najljepše ime na svijetu.

Nakon izgovorenog šehadeta, prisutnim vjernicima se prigodnom besjedom obratio hfz. Mehmed ef. Kudić, profesor Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ iz Cazina. Nakon obraćanja prisutni su čestitali novoj članici džemata i proučili dovu za nju. Ovom prilikom i mi čestitamo našoj sestri i molimo Allaha dž.š. da je učvrsti u islamu i da svaku sreću i svako dobro na obadva svijeta!

//Krupljani.ba