(VIDEO) Uz sramnu diskriminaciju općinske vlasti Redakcija preživjela i 2018.

reprezent.ba

Sa posljednjim danom januara ove godine uspjeli smo sumirati statističke podatke o našem radu minule godine i želimo ih podijeliti sa javnosti kojoj se obraćamo i koja uglavnom podržava naš rad kojem je moto: Istina i samo istina!

O dešavanjima na prostorima USK-a, a posebno Velike Kladuše, u kojoj je sjedište Redakcije, nastavit ćemo, ne samo riječima već statističkim podacima i sa činjenicama, obavještavati i informirati javnost. Neće nas i ne može obeshrabriti, a posebno ne zaustaviti, sraman diskriminatorski odnos lokalnih vlasti prema ovom mediju. Nepotreban, ničim izazvan i neshvatljivo sraman odnos prema uredniku ReprezenT-a desio se na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak, 28. januara, kada se pred vijećnicima Laburističke stranke (opozicija imala petominutni sastanak) svojim nivoom kulture ophođenja obratila vijećnica dr. Refika Purić, nezavisna vijećnica, u koaliciji sa Laburističkom strankom. Ona kao općinska vijećnica i donedavna predsjednica Upravnog odbora Doma zdravlja Velika Kladuša održala je lekciju uredniku kako on ne smije i nema njenu dozvolu da daje njen broj telefona drugim novinarima i da zabranjuje da to činim. Naravno, slažem se da ovo nije ništa posebno a najmanje razlog za zabrinutost, no to nisu prethodne dvije verbalne prijetnje zbog kojih je ovoga puta doktorica prevršila svaku mjeru. U prvoj je doktorica kazala kako moj sin Edin neće biti izabran u Općinsku Izbornu komisiju zato što je moj sin, a u drugoj, zaista morbidnoj, nehumanoj i neljudskoj, priopćila mi je da vodim računa budći da mi ona liječi suprugu. Uspio sam da kažem da bi bilo najbolje da je otruje i riješi me problema. O ovakvom ponašanju vijećnice i doktorice upoznao sam porodicu a upoznajem sve svoje prijatelje, poznanike a sada i Vas poštovane čitateljke i čitaoci jer na ovakav način vijećnica Purić prakticira demokratiju u Velikoj Kladuši i čini medvjeđu uslugu vlastima u čije ime sve ovo i radi. Na ove okolnosti urednik će se obratiti Etičkom odboru Općinskog vijeća, tek toliko da testira njihov rad i odgovornost. Doktorica Purić izgubila je određene privilegije i pozicije, slijede istrage i provjere, no to sve skupa nije razlog da svoje frustracije istresa na novinaru. No, ne brinite, odabrala je na koga će!

Velika Kladuša od marta prošle godine nema zakonodavnu vlast – nema većine u Općinskom vijeću, a za što su, pomalo nevjerovatno, krivi novinari, jer o tomu pišu i izvještavaju javnost. Zabrinjava sramno ćutanje opozicije, pri čemu podsjećamo: „ko ćuti taj sudjeluje“! Rastrošno rasipanje Budžeta posebna je priča bez ikakvih izvještaja, samo je jedna od tema o kojima bi trebalo ćutati u Velikoj Kladuši, a zapravo neće moći jer mi novinari, poput opozicije, „nećemo da sudjelujemo“ jer ne ćutimo!

Uvredljivih komentara, laži, jezika mržnje i klevete gotovo pa nema

Portal www.reprezent.ba je jedini u USK-a registrirani mediji ovakve vrste, na naslovnoj stranici je postavljen baner samoregulacijskog tijela – Vijeća za štampu i online medije u BiH čiji smo član i dakle, javno se obavezujemo raditi u skladu sa kodeksom i općeprihvaćenim medijskim standardima sa pozivom čitaocima kome se i kako mogu žaliti na netačno odnosno eventualno lažno informisanje javnosti. U nepunih 15 godina postojanja Redakciju ReprezenT-a je samo po nalogu Uprave NK „Krajišnik“ prošle godine posjetila policija kojoj, nakon naših argumenata i pojašnjenja, nije bilo jasno kako su i zašto navedeni na tanak led. No i to se dešava. Upravo danas objavljeni prilog o stanju u ovom velikokladuškom Nogometnom klubu zapravo pojašnjava gdje bi policija i inspekcija trebala da malo zaviri umjesto u Redakciju ReprezenT-a.

Želimo na kraju istaći da su problemi bezobraznih i uvredljivih komentara, iznošenja laži, mržnje i klevete u njima u vrlo značajnoj mjeri smanjeni, pa mogli bi reći i iskorijenjeni. Naime, činjenica da nema nevidljivih ozbiljno upozorava i onima koji to čine donosi nesanicu i suočavanje sa zakonom i sudskim procesima.

Poštovani prijatelji Redakcije ReprezenT-a,sve Vas ali i sve druge naše posjetioce i čitaoce pozivamo na konstruktivnu saradnju, da nam bez ustezanja iz bilo kojih razloga ukažete na propuste i moguće eventualno netačne podatke. Koliko god se toga čuvamo, propusti su mogući, ali namjerne, mi ne praštamo nikom pa ni sebi. Stidjeli bi se pred Vama, pred Vijećem za štampu, i na kraju, stidjeli bi se pred Udruženjem BH novinari čiji smo članovi a posebno Međunarodnoj Federaciji novinara čije iskaznice također nosimo na svojim radnim zadacima.

Stižemo sve a konkurenciju prestižemo

I na kraju, iskrena molba Vama prijateljima Redakcije ReprezenT-a, ne zamjerite na ovih nekoliko rečenica o vijećnici Purić koje i nama izgledaju jadno, no one oslikavaju jad onoga čemu ona pripada a to je vlast Velike Kladuše. Ali, ipak, ako jedna liječnica novinaru može zaprijetiti preko liječenja njegove supruge, zamislite kako kod takve doktorice prolaze drugi pacijenti koji se ne mogu i ne znaju braniti.

U USK-u djeluje 13 medijskih kuća sa 16 medija (tri TV, jedne novine, 11 radio stanica i Portal ReprezenT) od čega su svega četiri privatna-nezavisna, a od četiri, tri su iz Velike Kladuše (Radio „Velkaton“, „Trend“ Radio i Portal ReprezenT). Četvrti nezavisni medij je Novi Radio Bihać. Ove podatke vrijedi znati radi boljeg razumijevanja medijske slike USK-a, a posebno Velike Kladuše u kojoj su dva Fikreta grobari medijskih i građanskih sloboda, nažalost. Njih dvojica kao nositelji zakonodavne i izvršne vlasti „vedre i oblače“, za sada, novinari se tome suprostavljaju a opozicija i građani sramno ćute. Samo, dokle i gdje ćemo tako stići?

Redakcija ReprezenT-a, periodično izdaje printano izdanje Biltena za društvena kretanja, u okviru već poznatog Koncepta „Unaprijedimo Kladušu zajedno“. U pripremi je deveto takvo izdanje. Sve objavljujemo i na dva FB profila koji konstantno imaju 5.000 prijatelja te na Youtube kanalu Redakcije. Youtube kanal ima 4.102 pretplatnika. Redakcija ReprezenT-a je od kraja 2013., do danas producirala 1.248 profesionalnih priloga sa raznovrsnom tematikom. Aktuelna općinska vlast je od preuzimanja dužnosti, pa i prije toga, zauzela negativan stav prema Redakciji ReprzenT-a čijim novinarima je čak zabranjen ulaz u zgradu Općine Velika Kladuša o čemu su pisali i izvještavali svi relevantni mediji u BiH. Video priloge sa stranica ReprezenT-a pogledalo je 5.014.432 posjetilaca sa prosjekom zadržavanja od 3,41 minuta iz čega proizlazi 18,45 miliona minuta zadržavanja na video zapisima. Svi objavljeni prilozi i video zapisi su isključivo autorska djela članova Redakcije. Najposjećeniji video prilog pogledalo je 537.893 posjetilaca iz 154 zemlje svijeta što je nedostižni rekord na ovim prostorima.

Na prvom mjestu posjetitelji svih priloga su iz BiH (39%9, a potom iz Amerike (12%), Njemačke (8,5%), Srbije (7%), Austrije (7%), Slovenije (5%), Hrvatske (5%), Švicarske (3%), Švedske (2%) i Kanade (1,4%). Od 1.248 objavljenih video zapisa oko 15% je onih koji imaju 50 i više hiljada pregleda. I na kraju jedan nama bitan i važan podatak, video zapise u 67% slučajeva prate žene. Ekipa ReprezenT-a je stručna za izdavanje novina i senzibilizirana za izvještavanje o svim aktuelnostima jer je odavno položila ispit zrelosti kao nezavisan i profesionalan medij. „Mi stižemo sve, a konkurenciju prestižemo“ u „gradnji mostova među ljudima, vremenima i prostorima“!0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...