Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije koronavirusa neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH.


– Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a kada dođe to vrijeme, znaćemo i procijenit ćemo da li će se izbori moći održati – navela je Cvijanović. 

Ona je rekla da zatvaranje posljednje posebne sjednice Narodne skupštine za javnost nije bila nikakva misterija, već poruka da nije vrijeme za dugačke političke i druge priče, već okupljanje i donošenje odluka u vezi sa rješavanjem problema usljed virusa.

 
– Svi smo sada usmjereni na ono što se dešava u okviru zdravstva i epidemije, te kakve mjere ćemo da donosimo u privrednom i drugom smislu. Postoje zamjerke opozicije na račun vlasti i mislim da su to neke redovne stvari, iako nije vrijeme za njih. Ali, bit će vremena kada ćemo politički moći da se suočimo. Sada je vrijeme da spašavamo živote, budemo disciplinirani, vodimo računa o svojim porodicama, okruženju, jedni o drugima i paralelno spašavamo svoj ekonomski i finansijski život – navela je Cvijanović za ATV.

Ona je naglasila da se sada mora voditi računa da kompletno društvo bude odgovorno, a da će biti vremena da ukrštaju politička koplja. 

Cvijanović je poručila građanima da zbiju redove, pridržavaju se pravila nadležnih i nikoga ne ugroze kako bi svi zajedno prevazišli probleme usljed pojave virusa sa što manje smrtnih slučajeva.

– Vjerujmo jedni drugima i našim zdravstvenim radnicima koji će uraditi sve u njihovoj moći da se savlada ova situacija – rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da postoji komunikacija institucija Republike Srpske i Federacije BiH, kao i sa nivoom BiH, ali i istakla da se glavna bitka, ipak, vodi u RS jer su ovo zatvoreni sistemi. 

– Svi u institucijama imamo dodatni režim rada, i institucije, i zdravstveni radnici, policija i mediji. Takva su vremena i moramo se usmjeriti na prioritete, a to su zdravlje ljudi i finansije – poručila je Cvijanović.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vidjet ćemo hoće li biti lokalnih izbora / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.