Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi kažnjavati odgovorne policajce, objavila je u srijedu visoka dužnosnica Vijeća Evrope (VE).

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sistemski loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Povjerenica VE za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

“Ono što još više zabrinjava jeste što ti izvještaji ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekla je Mijatović u saopćenju.

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruženja i istraživačkih novinara i podsjeća da su “alarm” osim njih digle neovisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE i UN-ove posebne izvjestitelje.

Mijatović je ponovo pozvala hrvatske vlasti da prekinu ‘pushbackove’ i nasilje na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

“U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora VE za sprečavanje torture (CPT) o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u augustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH”, stoji u saopćenju visoke dužnosnice VE.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.