Vijeće ministara BiH: Đački dom „Borići“ u Bihaću ako se sanira mogao bi biti korišten kao prihvatni centar za migrante


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Usvojena je i Informacija Ministarstva sigurnosti za Predsjedništvo BiH o trenutnom stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini.

U informaciji se navodi da u pojačanom nadzoru državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija Graničnoj policiji BiH i dalje pomažu pripadnici SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te MUP-a Republike Srpske. Gotovo 300 policajaca je dodatno angažirano na jačanju nadzora granice.

Za smještaj migranata u narednom periodu bit će korišteni kasarna „Ušivak“ kod Hadžića i hotel „Sedra“ u Cazinu, u koji su smještene ranjive kategorije migranata i porodice s djecom. Istovremeno, Đački dom „Borići“ u Bihaću, pod imperativom da se sanira i stvore humani uvjeti, mogao bi biti korišten kao prihvatni centar, dok će objekt „Agrokomerca“ u Velikoj Kladuši biti korišten kao privremeni prihvatni centar.

– U periodu od 1. januara do danas Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 12.068 nezakonitih migranata. Istovremeno je 11.191 migrant iskazao namjeru za podnošenje azila, dok je 835 osoba podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, Sirije, Irana, Afganistana i Iraka – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...