Vijeće ministara trebalo bi da u četvrtak, 28. januara, razmatra nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom i protokol između Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara i pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova o sprovođenju ovog sporazuma.

Potpisan 4. novembra 2020.
Predsjedništvo BiH je 15. oktobra prošle godine prihvatilo Sporazum o readmisiji sa Pakistanom koji omogućava da migranti iz te zemlje, koji nezakonito borave u BiH, budu vraćeni u matičnu državu.

Sporazum je potpisan 4. novembra 2020. godine u Islamabadu, ali do danas nije ratifikovan ni u Pakistanu ni u BiH, a bez ratifikacije je nevažeći.

U saopćenju Vijeća ministara se navodi da će na sjednici, na čijem je dnevnom redu 116 tačaka, biti razmatran prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Stanje sigurnosti u BiH
Pred ministrima bi trebalo da se nađu i prijedlozi odluka o formiranju radne grupe za izradu akcionog plana borbe protiv zloupotrebe droge u BiH, kao i o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti u Savjetu ministara.

Na dnevnom redu je i Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2018. i 2019. godini, kao i prijedlozi programa rada za 2021. godinu Direkcije za evropske integracije, Agencije za rad i zapošljavanje, Agencije za sigurnosti hrane, Agencije za policijsku podršku, Agencije za javne nabavke…

Izvor: Avaz.ba