Na sjednici u srijedu Vijeće ministara BiH razmatrat će izmjene Zakona o akcizama.

Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, izmjene Zakona bit će usvojene što će itekako osjetiti bh. vozači. Naime, izmjenama Zakona povećavaju se akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru goriva.

Nove akcize bit će podijeljene u omjeru 10 feninga za izgradnju autoputeva i 5 pfeniga za magistralne i ostale ceste.

Uvećane cijene goriva očekuju se na pumpama već 1. aprila.

Poskupljenje goriva traži Međunarodni monetarni fond (MMF) i time uslovljava novi paket pomoći Bosni i Hercegovini. Na stolu je novi aranžman s MMF-om, ali i Svjetskom bankom, bez čega bi budžeti bh. vlasti bili osuđeni na kolaps u 2017. godini.

Izgleda da je aranžman s međunarodnim finansijskim institucijama važniji od upozorenja koje bh. vlastima upućuje javnost i stručnjaci da će poskupljenje goriva lančano izazvati rast cijena najvećeg broja proizvoda i usluga i tako dodatno osiromašiti stanovništvo.

Nove akcize na gorivo povećat će državne namete u cijeni goriva. Podsjetimo, trenutno u cijeni litra goriva država uzima 30-40 feninga za aktuelne akcize na naftne derivate, 15 feninga za magistralne ceste, 10 feninga za autoputeve, 17 procenata PDV-a na konačnu cijenu i dodatni fening za uspostavljanje naftnih derivate.