Blizu 330 migranata jutros oko 5 sati stiglo je i u kasarnu Blažuj kod Sarajeva, saznaje Klix.ba. Iako se očekivalo da će taj objekat biti spreman za prihvat migranata tek za nekoliko dana, došlo je do promjene plana. Dodatnih 370 migranata, kao što je poznato, oko ponoći je smješteno u Ušivak.

Jučer je s područja Unsko-sanskog kantona, tačnije iz kampa Vučjak ka Kantonu Sarajevo krenulo ukupno 14 autobusa. Osam autobusa je oko ponoći pod jakom policijskom pratnjom stiglo u kasarnu Ušivak na području Hadžića, dok je preostalih šest autobusa rano jutros preusmjereno u kasarnu Blažuj.

Akcija sprovođenja migranata u Blažuj je urađena bez najave, a mještani ovog naselja za Klix.ba su kazali da nisu očekivali da će autobusi s migrantima doći ovako brzo.

“Prvobitno je rečeno da će svi ići u Ušivak, ali nekada rano jutros su stigli u Blažuj. Kamioni od jutros dovoze potrebne stvari za opremanje”, rekao nam je Salih Hajdarević, predsjednik Mjesne zajednice Blažuj.

Poznato je da su se mještani nedavno pobunili nakon informacije da će kasarna biti pretvorena u prihvatni centar za migrante, a čak su najavljivali i blokadu ceste koja vodi prema objektu. Općinska vlast je poručila kako zahtijeva od kantona i države da osigura bezbjednost lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Kako saznajemo, nadležne službe i jutros u kasarni u Blažuju rade na opremanju objekta s obzirom na to da se dovoze dodatni kontejneri koje će koristiti više od tri stotine osoba.

Prema riječima mještana upitno je i redovno snabdijevanje vodom, kao i kanalizacija. Kažu nam da su radnici Vodovoda jučer tražili da se kasarna priključi na vodovodne cijevi, dok je proteklih dana tražen način spajanja kanalizacije u lokalni potok.

“Vojska je imala posebnu vodu. To je bio jedan zidani rezervoar iz kojeg je voda išla ispod podvožnjaka u kasarnu. O tome ViK nije bio obaviješten i to smo im jučer pokušali objasniti. Kanalizacija ne postoji, jer su vojnici imali septičku jamu”, kazala nam je mještanka.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, koji je razgovarao s migrantima, većinom se radi o državljanima Pakistana kojima je krajnji cilj odlazak u Italiju, ali da su spremni preko zime zadržati se u Blažuju te na proljeće krenuti ka području EU.

Jedan od njih ispričao nam je kako su mu žena i djeca ostali u Pakistanu i da ih dugo nije vidio te nam pokazao povrede koje je zadobio pri pokušaju prelaska hrvatske granice. Kaže nam da su policajci na njega pustili pse koji su ga izujedali, što ga je primoralo na povratak u BiH.

Stanovnici Blažuja koji imaju kuće oko kasarne nam kažu da je prije rata u ovom objektu boravilo obično između 20 i 30 osoba koje su popravljale oružje za vojsku te je pitanje kako nadležni planiraju smjestiti više stotina osoba.

//KLix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.