Broj mrtvih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju porastao je na više od 45.000.

Ukupan broj mrtvih u Turskoj dostigao je 39.672.

Sirijska vlada i UN kažu da je tamo poginulo više od 5.800 ljudi.

Dok se spasioci u Turskoj i dalje bore pronaći tijela preživjelih ispod ruševina, u Siriji se opet nastavljaju napadi u područjima koje drže pobunjenici.

TRT World piše da se pomoć iz cijelog svijeta doprema u Tursku kako bi se na taj način pružila podrška hiljadama ljudi koji su ostali bez domova.

Također, dva muškarca spašena ispod ruševina u jugoistočnoj Turskoj iako se izgledi za pronalaženje preživjelih smanjuju iz sata u sat.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca objavio je vijest o spašavanju na Twitteru rekavši da su obojica muškaraca izvučena živi iz ruševina srušene zgrade u teško pogođenoj provinciji Hatay u četvrtak navečer, 261 sat nakon zemljotresa.

Pojasnio je da je prvi spašen 33-godišnji Mustafa Avci koji je nakon ukazane pomoći zatražio telefon da nazove rođaka i javi mu da je živ. U jednom trenutku se čuje kako je pitao i za majku te ostatak porodice, a sve vrijeme se zahvaljivao i ljubio spasiocu ruku koji je držao telefon, piše ABC News.

Mehmet Ali Sakiroglu (26) spašen je ubrzo nakon toga. Sakiroglu je pregledan u improvizovanoj bolnici prije nego što je prevezen u Univerzitetsku bolnicu Mustafa Kemal u Antakyi, gdje ostaje na liječenju.

S druge strane, u Siriju pomoć veoma otežano prolazi, pa je tako prema informacijama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) rečeno da je blokirana pomoć iz Damaska. Iz ICRC-a su apelovali da se omogući isporuka pomoći iz Damaska do sjeverozapada zemlje koji je uglavnom pod kontrolom opozicije.

“Pokušali smo da uđemo u Idlib preko linije razgraničenja i do sada smo, nažalost, bili blokirani. Dakle, nemam informacije iz prve ruke o putevima i pristupu, ali spremni smo da uđemo, ali smo za sada blokirani da pređemo liniju, u nadi da bi se to uskoro moglo promijeniti”, rekao je u Ženevi u petak Fabrizio Carboni, regionalni direktor MKCK-a za bliski i srednji istok.

Ovu situaciju je malo olakšala činjenica da su otvorene dvije granice za dopremanje UN-ove pomoći pa je tako ukupno 178 kamiona koji su prevozili pomoć iz Turske u sjeverozapadnu Siriju prešlo granicu od 9. februara.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq rekao je da, prema nedavnim procjenama na sjeverozapadu Sirije, 50.000 domaćinstava trebaju šatore ili sklonište za hitne slučajeve, a najmanje 88.000 domaćinstava trebaju dušeke, termo-pokrivače i odjeću. Osim toga, UN-ovi partneri kažu da su bolnice i medicinski centri “preopterećeni i nemaju dovoljno sredstava”.

Međutim, uprkos brojnim naporima da se pomogne narodu Sirije i posljedicama koje su izazvali razorni zemljotresi, napadi se nastavljaju u ovoj državi.

Naime, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestila je u petak da su snage predsjednika Sirije Bashara al-Assada granatirale zapadni grad Atareb i druga područja pogođena zemljotresom koja drže pobunjenici.

Osim toga, jučer je i najmanje 53 civila stradalo u napadu u centralnoj Siriji za koji je okrivljena tzv. Islamska država, saopćila je državna televizija, piše Al Jazeera English.

Ubijeni su dok su tražili tartufe u Sokhni u regionu Palmire, saopćila je Sirijska opservatorija navodeći da su pojedini uspjeli izbjeći napad.

Izvor: N1