Više od 700 medicinskih radnika ubijeno u Siriji


Više od 700 ljekara i medicinskih radnika ubijeno je u Siriji od izbijanja rata 2011. godine, a veliki broj djece regrutovan je u redove ISIL-a, saopćile su UN.

Predsjednik Anketne komisije UN za ljudska prava u Siriji Paulo Pinjeiro osudio je vazdušne napade na bolnice i klinike, koji, kako je rekao, nanose ogromne patnje civilnom stanovništvu.

– Broj civilnih žrtava raste, a bolnica i medicinskog osoblja sve je manje, što dodatno otežava mogućnost pružanja pomoći unesrećenima. Više od 700 ljekara i medicinskih radnika ubijeno je u bombardovanju bolnica od izbijanja građanskog rata 2011. godine – rekao je Pinjeiro.

On je dodao da je, prema podacima Anketne komisije, nekoliko stotina djece mlađe od 15 godina regrutovano u redove džihadista Islamske države u provinciji Idlib na sjeveru Sirije, naročito u Front Al-Nusra, sirijski ogranak terorističke mreže Al-Kaide.

Anketna komisija Vijeća za ljudska prava UN u svom prošlosedmičnom izvještaju navela je da džihadisti Islamske države i dalje provode genocid nad Jazidima, kurdskom etničkom manjinom koja pretežno naseljava provinciju Niniva u Iraku i dijelove Sirije i Turske.

Prema Pinjeirovim riječima, sunitski ekstremisti ISIL-a vrše zločine i nad Alavitima, kršćanima i šiitima, ali i sunitima koji odbacuju njihovu ideologiju.

/avaz0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...