Više od polovine prekršaja u USK napravili stranci

Avaz

Unsko-sanski kanton ima čak 34 radarske kutije i 11 aktivnih stacioniranih radarskih sistema. Radarskim kontrolama neugodno su iznenađeni najčešće stranci.

Ostali nekažnjeni

Do polovine prošle godine, učesnici u saobraćaju skrivili su skoro 123.000 prekršaja koje su zabilježili stacionirani radari u svim općinama USK. Skoro 74.000 prekršaja (60 posto) napravili su vozači sa stranim registarskim oznakama i u većini slučajeva ostali su nekažnjeni. U istom periodu je za navedene prekršaje izrečeno kazni u visini od 222.000 maraka.

– Problem u radu ne samo policije u USK nego u cijeloj BiH predstavljaju vozila sa stranim registarskim oznakama, koje u znatnom procentu učestvuju u ukupnom broju počinjenih prekršaja. Nakon napuštanja teritorije BiH, vrlo je teško utvrditi vlasništvo, odnosno procesuirati i naplatiti kaznu – kaže Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK., prenosi Avaz.ba.

Kaznu za prekršaj snimljen stacioniranim radarom strancu je moguće naplatiti samo ukoliko policijska patrola nakon počinjenja prekršaja zaustavi vozača na terenu, a zatim, uz pomoć PDA uređaja, utvrdi postojanje prekršaja i uruči mu nalog. Kako bi barem ublažili divljanje vozača vozila s inozemnim tablama na našim cestama, problem u dogledno vrijeme treba riješiti – ističe Šiljdedić.

Naknadna provjera

– Primjenjujemo sistem da naknadnom provjerom, odnosno naknadnim dolaskom u USK i kontrolom učesnika u saobraćaju, ukoliko se utvrdi da je neko od vozača odranije počinio prekrašaj u Kantonu, on se procesuira za počinjenje prekršaje, naravno, ako nije nastupila zastara – ističe Šiljdedić.

Neuredne platiše

Apsolutna zastara nastupa nakon dvije godine, što je relativno kratak rok da bi se kazne uspjele naplatiti. Stoga više od polovine kazni s vremenom zastari i nije ih moguće naplatitia pa prekršioci ne snose nikakvu odgovornost.

Izvor: Avaz.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...