Visina Anak Krakatoe smanjena za dvije trećine

Federalna.ba

Vulkan Anak Krakatoa u Indoneziji, koji je prošlog vikenda izazvao cunami od kojeg je poginulo više od 400 ljudi, izgubio je nakon erupcije više od dvije trećine od svoje visine.

Dio kratera Anak Krakatoe urušio se nakon erupcije i skliznuo je u okean što je prije sedam dana izazvalo smrtonosni cunami.

Stručnjaci iz indonezijske Agencije za vulkanologiju su vizuelnom analizom utvrdili da je vulkan izgubio dvije trećine od svoje visine.

Visina Anak Krakatoe prije erupcije bila je 338 metara, a sada je samo 110 metara.

Prema pretpostavkama stručnjaka, vulkan je izbacio između 150 i 180 miliona kubnih metara materijala nakon što su velike količine stijena i pepela sporo skliznuli u more nakon niza erupcija.

“Anak Krakatoa sada je mnogo niži. Vrh vulkana do sada se vidio sa posmatračkog mjesta, ali više ne”, istakao je zvaničnik iz Agencije za vulkanologiju Vavan Iravan agenciji France Press.

Vulkan, čiji ime u prevodu znači Dijete Krakatoe, bio je novo ostrvo koje se pojavilo iz mora oko 1928. godine iz kratera daleko većeg vulkana Krakatoa od čije je erupcije 1883. godine poginulo najmanje 36.000 ljudi.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...