VJEROVALI ILI NE: Jezik odaje da li imate neku ozbiljnu bolest!


Možda imate apneju ili problem sa probavom, u suštini jezik odaje u kakvom stanju vam je organizam.  Otisci zuba na uglovima jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može da otkrije ozbiljne zdravstvene probleme u tijelu.

Prema anonimnoj anketi na portalu Little Things čak 68 posto učesnika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vrijeme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu vidjeli tako nešto.

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubljenja od zuba na jeziku:

Apneja

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijen tokom spavanja prestaje da diše i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara pa čak i pojave depresije. Upravo su udubljena zuba na jeziku jedan od znakova apneje, prenosi 24sata.hr.

Problemi s probavom

Ako imate otiske zuba na jeziku to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba pa bi bilo dobro da promijenite način ishrane.

Loša proteza

Ako ne leži u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neprijatnost.

Hipotireoza

Usporen rad štitne žlezde rezultira oticanjem jezika na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitne žlezde su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost…Manjak vitamina u tijelu.

Sindrom viličnog zgloba

Radi se o neispravnom radu vilice što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se vilica zaglavi, ali ne mora uvijek biti tako očigledno. Jedan od simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u tijelo se ne unese dovoljno tečnosti. Kod dehidriranosti organizma jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Tjeskoba

Ljudi koji su tjeskobni kod osećaja straha nesvjesno pritiskaju jezik na zube jer su im mišići napeti.
(avaz.ba)0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...