Vjetar oborio dva minareta na kapiji čuvenog Tadž Mahala

SRNA
Snažna oluja oborila je dva minareta na ulaznoj kapiji čuvenog Tadž Mahala na sjeveru Indije, ali nije pričinjena šteta na glavnoj zgradi od bijelog mermera, rekli su zvaničnici.

Snažna oluja oborila je dva minareta na ulaznoj kapiji čuvenog Tadž Mahala na sjeveru Indije, ali nije pričinjena šteta na glavnoj zgradi od bijelog mermera, rekli su zvaničnici.

Bubaneš Kumar, zvaničnik Arheološkog instituta Indije, rekao je da je pričinjena manja šteta i da će na opravci raditi stručnjaci.

On je dodao da je oluja kasno sinoć donijela vjetrove koji su duvali brzinom od 130 kilometara na čas.

Jedan od oštećenih minareta je stub visine tri metra na glavnom ulazu, javio je AP. Drugi je manji stub na južnoj kapiji, koju koriste posjetioci.

Tadž Mahal je zdanje iz 17. vijeka i privlači između sedam i osam miliona posjetilaca godišnje.

Tadž Mahal je izgradio mogulski car Indije Mughal Šah DŽahan u znak sjećanja na svoju ženu Mumtaz Mahal. Tadž Mahal se nalazi u Agri, 210 kilometara južno od NJu Delhija.

Dama sa 7 doktorata, 5 sinova i 2 kćerke: Upoznajte suprugu katarskog emira!

Elegancija, stil i sofisticiranost imaju jedno drugo ime, i ono glasi Šeika Moza bint Naser. Supruga katarskog emira i jedna je od njegove tri žene, zaslužuje svaki minut pažnje svjetskih medija, evo zbog čega.

Njena najvažnija titula su svakako njena djeca, ima petoricu sinova i dvije kćerke.

Supruga katarskog emira postala je 1977. kad je imala 18 godina. U to vrijeme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Mozah znanje sjajno primjenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci.

Značajan je njen rad u “Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio “Grad obrazovanja” u Dohi i doveo u Katar američke fakultete.

U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena posjeduje sedam počasnih doktorata. Mozah supruga često prati na njegovim službenim putovanjima.

Svjetsku javnost je privukla besprekornim stilom, ali i stavom, koji je uvijek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama.

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Kalifa Ala Tanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete katarskog vladala, proglašen je za prestolonasljednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

O stilu prve dame Katara svoje su rekli i “Vog” koji je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta. “Veniti fer” ju je progasio najlepše obučenom damom plave krvi, a za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Moza je jedna od rijetkih dama koje 365 dana u godini oblače komade visoke mode, “Šanel”, “Živanši”, “Dior” njene su omiljene modne kuće.

Njeno veličanstvo kupuje komade koji koštaju između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju dostiže cijenu i do 100. 000 dolara.

Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...