Aerodrom u Bihaću, sudeći bar prema najavama iz Vlade FBiH, nije nikakva iluzija, a glavni krivac zašto priča oko izgradnje aerodroma nije već pokrenuta jeste Grad Bihać. Zaključak je to sastanka premijera FBiH Fadila Novalića i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Nakon što je prošle godine najavljeno postavljanje kamena temeljca za izgradnju aerodroma u Bihaću, priča je brzo utihnula, a građani Bihaća još jednom su se osjećali prevarenim i iznevjerenim.

No, kako se da naslutiti nakon sastanka predstavnika Vlade FBiH i Gradske uprave Bihaća, problem je bio u čelnim ljudima Grada na Uni, a ne u Vladi FBiH, koja je imala pripremljenih 2 miliona KM za početnu investiciju.

“Grad Bihać je propustio prošle godine 2 miliona KM za početnu investiciju, kao i Grad Mostar, jer nam nisu dostavili investicioni elaborat. Taj elaborat nam precizno govori u šta će se tačno utrošiti ta dva miliona, što je preduvjet za sredstva”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Da je problem bio u Gradskoj upravi priznaje i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

“Mi smo krivi. Imali smo prošle godine 2 miliona KM na raspolaganju koje smo morali investicijski potrošiti. Ljudi su nam dali 2 miliona i mi to nismo iskoristili. I te pare su propale”, istakao je Fazlić.

Unatoč tome, premijer Novalić je kazao da je Vlada FBiH i ove godine obezbijedila 2 miliona KM za aerodrom u Bihaću te da očekuje da ta sredstva budu iskorištena.

“I svake godine ćemo nastaviti ubrizgavati ta dva miliona” poručio je Novalić.

Kao podlogu za prve konkretne korake, bihaćki gradonačelnik je istakao da je idejni projekat spreman, kao i 26 hektara zemljišta.

“Mi imamo formirano JP ‘Aerodrom Bihać’, a riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi. Treba uraditi studiju izvodljivosti, projektnu dokumentaciju i vidjeti mogućnosti za daljnje financiranje, pa i na bazi javno-privatnog partnerstva, kako bismo već ove godine započeli postepenu realizaciji projekta”, pojasnio je Fazlić.

Prema prethodnim najavama, aerodrom bi se trebao nalaziti u bihaćkom naselju Golubić, gdje trenutno na površini od 200.000 m2 egzistira sportski aerodrom “Golubić”.

Cjelokupna investicija predviđena je na 26 miliona KM, a aerodrom je zamišljen za slijetanje charter letova.

 

(Izvor: Klix.ba)