Vlada FBiH podupire posrnuli Aluminij i odustaje od perspektivnog Agrokomerca

Patria

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih dana ima dva goruća problema u kompanijama u kojima ima udjela: Aluminiju iz Mostara i Agrokomercu iz Velike Kladuše.

Razlikuje se pristup Vlade rješavanju agonije tih preduzeća. Iako ima manje od 50 posto dionica u Aluminiju, Vlada je toj kompaniji, čiju upravu imenuje HDZ BiH, odobrila 1.100.000 KM budžetskog novca kao neku vrstu brze pomoći.

S druge strane, premda ima većinski paket u Agrokomercu, Vlada Fadila Novalića se uopće ne oglašava na pokušaj da Sud u Bihaću višemilionsku imovinu Agrokomerca proda po stostruko nižoj cijeni?! Zašto Vlada ne spašava Agrokomerc koji se počeo oporavljati, a baca novac u Aluminij kojeg Čović i Dodik pokušavaju prodati Rusima ima i političko-kriminogenu i rodbinsku pozadinu?

‘Klanje vola radi kile mesa’

Sud u Bihaću upustio se u nevjerovatan potez. Iako iz Uprave Agrokomerca nude da izmire dugovanja prema povjeriocima, dakle, onima kojima je Agrokomerc dužan novac, Sud odobrava da Agrokomerc ide u stečaj i da se povjerioci namire prodajom nekretnina Agrokomerca. Dug zbog kojeg Sud odobrava stečaj iznosi 36.000 KM, dok je Agrokomercova imovina procijenjena na više od 200 miliona KM. Ukupno je šest povjerilaca koji traže tih 36.000 KM od Agrokomerca; izvjesni Asim Bečiragić, Safet Bašagić, „Bašo d.o.o.“, „KR promet“, „Ado promet.“ Do potraživanja od Agrokomerca su došli, uglavnom, otkupom starih potraživanja koje je Agrokomerc imao prema svojim radnicima, ili su imali određene ugovore sa velikokladuškim gigantom koji su ostali nenaplaćeni. Iz Uprave Agrokomerca ističu da su se neki od tih povjerioca već naplatili, dok su drugi u fazi naplate, ali ih Sud u Bahaću, potuno neobjašnjivo, sve skupa još uvijek drži na listi povjerilaca. „Oni neće novac koji im nudimo, već isključivo traže stečaj preduzeća. To izgleda pomalo nevjerovatno i sumnjivo“, ističu iz Agrokomerca.

Iz Uprave Akrokomerca nedavno su govorili za Federalnu televiziju: „Plaćamo sve tekuće obaveze, prošle je godine 115 radnika otišlo u penziju s uplaćenim doprinosima od 1997.“

Objašnjavajući Patriji poslovanje Agrokomerca dodali su: „Svaki naredni radnik Agrokomerca koji stekne uslove za penziju bit će penzionisan. Ako odemo u stečaj, javni budžet Federacije će ostati siromašan upravo za poreze i doprinos koje mi uplaćujemo.“

‘Nezakoniti stečajni upravnik Smlatić?’

Za stečajnog upravnika Agrokomerca, koji treba preduzeće otpratiti u prošlost, u septembru 2017. godine sudija Općinskog suda u Bihaću Aladin Bajrić imenovao je Šefika Smlatića. Smlatić je od 2005. do 2009. godine bio direktor u više firmi porodice Lijanović, koje su državi za te četiri godine ostale dužne više miliona KM. Neke od Lijanovićevih firmi koje su poslovale sa Agrokomercom na štetu te kompanije, a na čijem čelu je bio Smlatić su: „Lijanovići“, „Farmko“, „Laktal“, „Mesna industrija Farmer“. U jednom od ugovora koji je potpisan 2007. godine između firme Mesna industrija Farmko i Agrokomerca, a koji potpisuje upravo Smlatić i tadašnji direktor AC Mujo Milak, stoji kako će firma Farmko Agrokomercu dati pozajmicu od 50.000 KM, a Agrokomerc Farmku daje pod hipoteku imovinu vrijednu oko 27 miliona KM. Šta to znači i sadašnjim okolnostima? Ako Agrokomerc ode u stečaj, umjesto novca koji su Lijanovići dali Agrokomercu moći će uzeti tu nekretninu od 27 miliona KM. Dakle, stečajni upravnik Smlatić bi višemilionskom nekretninom sam sebi platio dug od 50.000 KM.

‘Uloga Beograda’

Sudija Bajrić, koji odobrava stečaj u Agrokomercu, je u rodbinskim vezama sa Kostom Mišićem, bivšim šefom Državne bezbjednosti u Bihaću. Mišić je danas u Beogradu, i povezan je sa većinom Agrokomercovih nekretnina u Srbiji. Ode li Agrokomerc u stečaj, povjerioci iz Beograda također bi mogli ući u vlasništvo Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Radi se o starim prijeratnim dugovima koje su od beogradskih banaka otkupljivali sumnjivi tipovi. Dio nekretnina završio bi i kod povjerioca Fikreta Abdića, osuđen za ratne zločine.

Kako je moguće da Vlada Fadila Novalića šuti na pokušaj otimanja državine imovine vrijedne više od 200 miliona KM, i to zbog duga od 36.000 KM koje Agrokomerc nudi isplatiti? Kriminal je veći, pravno dokaziv, očigledniji tim više što je do kraja 2019. na snazi Vladina uredba koja zabranjuje stečaj u javnim preduzećima dok se u njima ne provede konsolidacija, koja će pokazati da li se firma može oporaviti ili sa njom treba raskrstiti?!

Iz Agrokomerca ističu: „Počeli smo izmirivati sve svoje obaveze, platili smo dugovanja nastala zadnje četiri godine, smanjili smo obaveze za 3,5 miliona KM. Nema potrebe za stečajem…“

Ode li Agrokomerc u stečaj, nikada neće biti ispitana zakonitost prodaje Agrokomercovih nekretnina, koja bi mogla otkriti i nezakonitu ulogu nekih članova Vlade? Dakle, Vlada Fadila Novalića funkcioniše po principu sitnih kriminalaca; ukrali su neku vrijednost iz kase, i na kraju zapalili cijeli market da se ne vide otisci. Odgovornost SDA je tim veća jer je Agrokomerc resor Federalnog ministarstva poljoprivrede, kojim rukovodi ministar Šemsudin Dedić, predsjednik SDA Unsko-sanskog kantona.

Federalni pravobranilac Jakov Dujić i druge institucije također nijemo posmatraju pljačku imovine Agrokomerca.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...