Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela odluku o ukidanju epizode “uzbuna” jer je došlo do smanjenja koncentracije zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. 

Takvu odluku Vlada je donijela i na osnovu činjenice da je za vikend prognozirana promjena vremena i konačno slabljenje temperaturne inverzije na duži period. 

S obzirom na to da su se i jutros zadržale povišene vrijednosti PM10 iznad graničnih, te su u 8 sati iznosile – Otoka 119 i Ilijaš 132 i Ilidža 112 µg/m³, predloženo je Vladi da na snazi zadrži epizodu “upozorenje” u svim zonama KS. 

U okviru te epizode obavezno je da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3 stepena Celzijeva, te smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, s Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energije za grijanje za minimalno 20 posto. 

Obavezna je i primjena “mokrog postupka” za zimsko održavanje cesta na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama i na najmanje 40 posto najprometnijih lokalnih cesta, kao i osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama putem znakova i naredbi. 

Nadalje, epizoda podrazumijeva zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, a koju su dužni osigurati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i općine; te zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 3 i po tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Također, u zoni A, koja podrazumijeva općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju, a uvodi se i zabrana održavanja organiziranih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Osim toga, u zoni A se predviđa i pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije i uslužnih djelatnosti radi rasterećenja kapaciteta javnog prijevoza i saobraćajnih gužvi i osiguranja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama. U isto vrijeme, na snazi ostaju i mjere iz epizode “pripravnost”. 

Iz Vlade su ponovo uputili apel svim obveznicima da se pridržavaju primjene Plana interventnih mjera, kao i stanovnicima da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vlada KS ukinula “uzbunu”, na snazi epizoda “upozorenje” / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.