Glavni koordinacioni tim apelirao je danas na poslodavce u RS da ne otpuštaju radnike i poručio da oni koji to budu činili neće moći računati na pomoć institucija RS. 

– Glavni koordinacioni tim upoznat je da je Vlada Republike Srpske danas donijela Odluku o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart, kao mjeru ublažavanja posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa u Republici Srpskoj i regiji, odnosno kao mjeru sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima – saopćeno je.

Ovom mjerom planirano je da se pomogne najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti.

– Procjena potrebnih sredstava, koja će biti isplaćena iz Fonda solidarnosti, je oko 16,5 miliona KM, čime bi bili uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika – navodi se u saopćenju.

Na sastanku Glavnog koordinacionog tima, koji čine premijer Radovan Višković, predsjednca RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, i danas je upućen apel građanima da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija kada je riječ o zaštiti od koronavirusa, kao i na osobe kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vlada RS izdvojit će 16,5 miliona KM za uplatu poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.