Prihvaćen prijedlog zakona za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je Sloveniji naložena isplata.

Vlada Slovenije je u četvrtak prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je ovoj državi naložena isplata nepodmirenih obaveza Ljubljanske banke (NLB) prema starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prenose agencije.

Zakon određuje način utvrđivanja kamatne stope za te depozite te mehanizam verifikacije štediša koji imaju pravo na povrat štednje, a potrebna sredstva većinom će se osigurati u državnim budžetima za 2016. i 2017. godinu, rekla je na konferenciji za novinare Irena Sodin, državna tajnica u ministarstvu finansija.

U skladu s presudom europskog suda, slovenski Parlament, kojem je prijedlog zakona upućen, mora ga potvrditi najkasnije do 16. jula, ali se isplata prvih štednih uloga ove godine još ne očekuje.

Stari devizni ulozi hrvatskih i bosanskohercegovačkih građana u Ljubljanskoj banci većinom su bili u tadašnjim njemačkim markama, ali i u drugim valutama, a konverzija vrijednosti u euro izvest će se prema deviznom kursu s danom 1. januar 1999. godine.

Pitanje kamatnih stopa

Jedno od problematičnih pitanja, koje je do sada u vezi s presudom postavljala Ljubljana, je i pitanje kamatnih stopa koje će se priznati oštećenima, jer je slovenska Vlada ocijenila da u tom dijelu presuda nije korektna.

Sodin je rekla da se u zakonu o implementaciji presude iz Strazbura kamatna stopa kombinira, ovisno o vremenskom razdoblju.

Tako bi depoziti do kraja 1991. godine bili okamaćeni sa stopom koja je bila i ugovorena sa štedišama, za 1992. godinu priznala bi se stopa od šest posto koja se spominje i u presudi, dok bi za razdoblje nakon toga kamatna stopa bila samo 1,79 posto godišnje.

Isplate bi tekle u ratama i to bi trajalo više godina. Kamatna stopa za 2016. godinu, prema prijedlogu zakona, izračunavala bi se prema kamati za depozite preko noći, koje slovenska Centralna banka određuje za depozite privatnih osoba.

//BALKANS.ALJAZEERA.NET