Vlada USK i Sindikati obrazovanja: Premijer Ružnić pozvao sindikalne predstavnike na sutrašnji sastanak

RTVUSK

Sinoć je u Bihaću održana sjednica predsjedništva Sindikata obrazovanja USK ali i Federacije, kojoj je prisustvovao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BIH Selvedin Šatorović. Razlog tome su posljednja dešavanja u školstvu koja su kulminirala i odlukom o generalnom štrajku zaposlenih u obrazovanju a koji je trebao početi danas. Za sada ne postoje uvjeti za njegovo organizovanje, a hoće li do štrajka ipak doći ovisit će o nastavku pregovora Vlade i Sindikata. Za sutra je najavljen sastanak premijera Mustafe Ružnića i najvišeg sindikalnog rukovodstva.

Iako sa početkom drugog polugodišta, nisu uspjeli organizirati generalni štrajk, u Sindikatima obrazovanja ne odustaju od ove namjere, ukoliko se ne pronađe dogovor sa Vladom kantona. Podršku su dobili od Sindikata BiH čije najviše rukovodstvo boravi u Bihaću. Sinoć je održana sjednica Predsjedništva gdje su utvrđeni dalji koraci uključujući i mogući štrajk upozorenja u obrazovanju širom Federacije, kao vid podrške kolegama u Krajini.

Razgovori sa predstavnicima Vlade nastavit će se, s tim da će uskoro biti preciziran rok, do kada su spremni pregovarati oko zahtjeva koji su od ranije poznati javnosti. U jednom su, kažu, izričiti. Kolektivni ugovori se moraju, bez uvjetovanja, ispoštovati.

Optimizam oko zajedničkog dogovora ipak postoji, naročito nakon što su predstavnici Sindikata dobili poziv premijera Mustafe Ružnića na sastanak, koji je zakazan za sutra. O njegovom ishodu ovisi da li će se nastaviti sa započetim aktivnostima na provođenju generalnog štrajka.

Podsjećamo, generalni štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama prolongiran je do daljnjeg nakon što je utvrđeno da nisu stvoreni uvjeti za njegovo organizoranje odnosno, nije proveden postupak mirenja zbog nepostojanja Mirovnog vijeća. Povod za štrajk je nepoštivanje Kolektivnog ugovora ali i neriješena pitanja oko minulog staža, Pravilnika o napredovanju i usklađenosti zakonskih propisa.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...