Iznos pojedinačne nakade je 1.000 KM, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike su za ovu namjenu izdvojili 180.000 KM.

Vlada USK donijela je na danas održanoj sjednici Prijedlog Odluke o isplati naknade za svako treće i naredno rođeno dijete u 2019. godini. Iznos pojedinačne nakade je 1.000 KM, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike su za ovu namjenu izdvojili 180.000 KM. Donesena je i odluka kojom će se sa 34.600 KM finansirati rekonstrukcija i održavanje četiri osnovne škole: Kulen Vakuf – Orašac, Harmani II , 25.novembar te područne škole u Stijeni kod Cazina, prenosi RTVUSK.

Ministri su pored ostalog, utvrdili kriterije i postupak dodjele sredstava za podršku programa, projekata i aktivnosti udruženja socijalnog i humanitarnog karaktera. Na ovaj način po prvi puta bit će transparentno utvrđena procedura dodjele sredstava i načina njihovog utroška što je, uz podršku natalitetu, jedna od važnijih odluka koje su danas usvojene na sjednici Vlade.

“Ovo ministarstvo je za 2019. godinu izdvojilo 180.000 KM za demografski razvoj baš u smislu spriječavanja iseljavanja i zaustavljanja iseljavanja mladih sa našeg kantona, jer evidentno je doista da mladi odoše. U ovoj odluci koju smo danas donijeli uglavnom majke za treće i naredno živorođeno dijete dobijaće naknadu od 1000 konvertibilnih maraka”, naglasila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.

(rtvusk.ba)