Vlada USK smanjuje naknade za rad advokata po službenoj dužnosti


Skupština Unsko-sanskog kantona na posljednjoj sjednici usvojila je, između ostalog, inicijativu za dopunu Zakona o advokaturi Federacije BiH, čiji je predlagač kantonalno Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Cilj je smanjenje visine nagrade za rad advokata po službenoj dužnosti, a time i smanjenje ukupnih troškova u kantonalnom budžetu za te namjene, koji se na godišnjem nivuo kreću oko pola miliona maraka.

Usvojenom inicijativom za dopunu Zakona o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač kantonalno Ministarstvo pravosuđa i uprave, nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti, smanjena je sa 100 na 30 posto od iznosa nagrade za rad advokata po tarifi.

„Ono čime se Ministarstvo rukovodilo prilikom pripremanja ove inicijative jeste činjenica da je sadašnje zakonsko rješenje preskupo za državu i za Kanton u konačnici, s obzirom i drugi razlog jeste činjenica da se u svim zemljama u okruženju ovo pitanje drugačije definisalo i reguliralo zakonom nego što je to kod nas. Radi se o milionskim uštedama, budući da kao što sam rekla, odbrane po službenoj dužnosti u BiH u periodu od 2005. do 2010. godine koštale su ovu državu preko 32 miliona maraka“, kazala nam je ministrica pravosuđa i uprave USK-a, Sabina Beganović.

U Unsko-sanskom kantonu za ove namjene u posljednje tri godine, prema riječima ministrice Beganović, izdvojeno je u prosjeku oko pola miliona maraka. Stoga smatra da, uvažavajući teško ekonomsko stanje u BiH i uštede, o čijoj potrebi govore predstavnici svih nivoa vlasti, ovu inicijativu treba usvojiti i Federalni parlament. Tokom rasprave o ovoj temi, skupštinski poslanici upitali su i zašto kantonalni Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći ne radi taj posao.

„Uposlenici Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći po zakonu zaista i mogu da zastupaju u ovakvim postupcima, no oni se ne pitaju, nisu oni ti koji biraju hoće li zastupati. U ovim slučajevima osumnjičeni, odnosno optuženi bira zastupnika – branioca. Tako da niko te ljude ne može natjerati da izaberu baš uposlenike Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći“, istakla je ministrica.

Beganovićeva dodaje da bi u konačnici kada bi to i bilo tako, kada bi optuženi birali uposlenike Zavoda, odnosno kada bi sudije njih dodjeljivale za branioce tim ljudima, Kantonu to dgovaralo, s obzirom da oni primaju platu za to što rade, a troškovi za odbranu po službenoj dužnosti bili bi smanjeni.

rtvusk.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...