VLADA USK: UTVRĐENA OSNOVICA ZA OBRAČUN PLAĆE JANUAR – MART 2016. GODINE


Danas su održane dvije sjednice Vlade Unsko-sanskog kantona. Na 97. sjednici verificiran je tekst  jučer postignutog sporazuma  sa Sindikatom policije USK. Na 98.sjednici razmatrano je 15 tačaka. Između ostalog, ministri su dali saglasnost na  Prijedlog Odluke o utvrđivanju osnovice za isplatu akontacije plaće za sve korisnike budžeta za period januar-mart 2016. godine, kao i Prijedlog Odluke o visini naknade za ishranu u toku rada za isti vremenski period.

Prijedlog Odluke o utvrđivanju osnovice za isplatu akontacije plaće za sve korisnike budžeta za period januar-mart 2016. godine, kao i Prijedlog Odluke o visini naknade za ishranu u toku rada već je usaglašen sa Sindikatom policije Unsko-sanskog kantona, što je i definirano postignutim sporazumom. Prema tom prijedlogu osnovica ostaje nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu, a topli obrok iznosi osam KM. Isti prijedlog je upućen i predstavnicima svih sindikata budžetskih korisnika . Kako ističe Izudin Saračević, kantonalni premijer, niko na takav prijedlog nije imao primjedbu.

Nadalje,  podsjeća da je za isplatu plaća, za oko 6000 budžetskih korisnika, potrebno  10 i po miliona KM, za topli obrok 900 hiljada, plus naknade koje nemaju karakter plaća , zatim materijalni troškovi, što na mjesečnom nivou dostiže cifru od oko 18 miliona konvertibilnih maraka.

Plan ove Vlade je, naglašava Saračević, da se razlika između isplata skraćuje kako bi u jednom danu  svi budžetsaki korisnici dobili plaću.Ističe da  za to treba vremena, ali i dosta razumijevanja.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...