Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na posebnoj sjednici predložili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se, između ostalog, u predloženim zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske te NDP.

Vladajuća većina u NSRS, kako se dodaje, odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

Između ostalog u zaključcima se pozivaju predstavnici iz RS u Predstavničkom domu PS BiH i Domu naroda da ne mijenjaju Poslovnik o radu, da se izmjenama ne bi smanjio utjecaj na RS.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba