Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelja za žalbu protiv odluke Svjetske antidopinške agencije o zabrani sudjelovanja ruskih sportaša na velikim natjecanjima sljedeće četiri godine, čime se, ustvrdio je Putin, krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno sudjelovanje na najvećim svjetskim sportskim natjecanjima u sljedeće četiri godine, uključujući sljedeće ljetne i zimske olimpijske igre i svjetsko prvenstvo u nogometu 2022, zbog manipuliranja uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da “miriše” na politiku i nije u interesu sporta.

Izvršni odbor Svjetske antidopinške agencije odluku je donio na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli pomoći da se otkriju sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

NIŠTA OD ZASTAVE

Ako izbore SP 2022., Rusi će moći nastupiti – kao neutralni

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegova sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelinskijem, rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom olimpijskom odboru.

– Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora natjecati pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu – rekao je Putin.

DOPINŠKI SKANDAL

Hoće li u Split? Rusi izbačeni s Igara u Tokiju i SP-a u Kataru!

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsjednik dodavši da kazna ne može biti kolektivna i odnositi se na ljude koji nemaju veze s prijestupom.

– Donese li netko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta – rekao je Putin.

(jt)

Više saznajte na izvornom linku: HINA – Vladimir Putin reagirao na kaznu Rusiji zbog dopinga: Miriše mi na politiku, žalit ćemo se / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.