Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je kao neosnovanu tužbu protiv Vladimira Špoljarića, suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, te ga oslobodila odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, potvrdio je za BIRN njegov pravni zastupnik Senad Pizović.

Prvostepena disciplinska komisija je u Odluci navela da se tužba Ureda disciplinskog tužioca (UDT) odbija kao neosnovana.

Ured disciplinskog tužioca tereti Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom, koja se nalazila na internet stranici Suda, i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice “beba u autu” i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo “tražim momka”.

– Disciplinska komisija je donijela pravičnu i zakonitu odluku koja se temelji na provedenim dokazima tokom disciplinskog postupka – naveo je Pizović za BIRN BiH.

Saslušano devet svjedoka

Kako je rekao, u toku disciplinskog postupka protiv Špoljarića saslušano je ukupno devet svjedoka, te iz iskaza osam svjedoka proizlazi da njegov branjenik nije kriv za disciplinski prekršaj koji mu se stavljao na teret.

Prema njegovim riječima, jedan je svjedok, odnosno podnositeljica prijave, govorila suprotno.

– Pri tome treba imati u vidu i da su iskazi svjedoka disciplinskog tužioca išli u pravcu da moj branjenik nije kriv, pa u takvoj konstelaciji dokaza jedina moguća odluka je da se odbije disciplinska tužba – dodao je on.

Postoji mogućnost žalbe

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe u roku od osam dana.

(avaz)