Tornjak Sevdah, koji je u vlasništvu porodice Burzić iz Bužima i koji je dio uzgajivačnice tornjaka “Od Burzića” iz Zaradostova, okitio se titulom svjetskog prvaka na takmičenju u češkom gradu Brno početkom ovog mjeseca. Od svog povratka sa takmičenja porodica Burzić sa svojim Sevdahom je u središtu pažnje domaćih, ali i regionalnih medija koji ih svakodnevno posjećuju kako bi upoznali i predstavili široj javnosti ovog izuzetnog tornjaka.

Povodom ovog izuzetnog uspjeha na međunarodnom takmičenju, načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, primio je danas u svom kabinetu ponosne vlasnike Sevdaha Burzić Mirsadu i Husniju. Tokom razgovora moglo se čuti dosta zanimljivih podataka o tornjacima i njihovom uzgoju, a Burzići ponosno ističu da su presretni postignutim rezultatom što im daje i dodatnu obavezu u budućnosti. Husnija posebno ističe činjenicu da je iz njihove uzgajivačnice otišlo kod novih vlasnika na desetine tornjaka, a ponosni vlasnik jednog tornjaka je i ambasador Švicarske u BiH.

Načelnik je pored čestitke Burzićima na promociji autohtone bosanske pasmine obećao i podršku općine Bužim, te posebno naglasio:

– “Općina Bužim će svakako putem nadležne službe pomoći u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima. Ovakvi primjeri i promocija naše lokalne zajednice ne ostaju neprimjećeni i svi vidimo da je naš Sevdah izazvao pozitivne reakcije medija u regionu. Danas sam čuo dosta zanimljivih informacija i želim da Burzići, uz svu potrebnu podršku, nastave sa uzgojem tornjaka i stvaranjem novih šampiona.“

Burzići ističu kako imaju najviše obaveza kada dođu mladi, jer moraju pratiti razvoj i potrebna im je velika ljubav, veterinarski nadzor, vakcinacija, hrana i još dosta toga. Svoje tornjake hrane prirodnom hranom i posebno vode računa o zdravlju svih tornjaka iz uzgajivačnice.

Izvor: mojcazin.ba