Šri Lanka je počela glasati na predsjedničkim izborima na kojima bi se na vlast, kako predviđaju svjetski mediji, mogao vratiti klan Rajapaksa, koji je punu deceniju vladao otokom. 

Birališta su se otvorila u 7 sati po mjesnom vremenu u toj zemlji na jugu Azije, a zatvorit će se u 17 sati. Skoro 16 miliona birača pozvano je na birališta. Rezultati bi se, prema svemu sudeći, mogli znati u nedjelju ili u ponedjeljak. 

Skoro pet godina nakon izbornog poraza Mahinde Rajapakse, njegov mlađi brat Gotabaja (Gotabaya, 70) u utrci je s kandidatom stranke na vlasti Sajithom Premadasom za predsjedničku dužnost u sljedećih pet godina. 

Penzionisani potpukovnik Gotabaja Rajapaksa zastupa ovog puta najmoćniju obitelj Rajapsa. Taj bivši vojnik bio je jedan od glavnih zagovornika režima svog brata Mahinde (2005. – 2015.), koji se, prema sadašnjem ustavu, ne može više kandidirati, pa bi njegov izbor značio povratak obitelji na vlast. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.