Vlast u kantonima: Formirane dvije vlade, do kraja godine još samo KS

Vijesti.ba

I dok federalni i državni nivo i dalje čekaju na kompletiranje zakonodavne i uspostavljanje izvršne vlasti, što se, izvjesno je, neće dogoditi prije januara naredne godine, Republika Srpska (RS) nije gubila vrijeme i imenovala je 16. saziv Vlade koji će u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Radovan Višković.
Znatno bolja situacija, kada se radi o formiranju vlasti u većem bh. entitetu, je u njegovim administrativnim jedinicama – kantonima.

Dva kantona već su dobila nove sazive vlada, prvo Zapadno-hercegovački (ZHK), sa svim ministrima iz HDZ-a BiH, a zatim i Unsko-sanski (USK).

Izvjesno je, barem prema najavama, da će i Kanton Sarajevo (KS) novu vladu dobiti prije novogodišnjih praznika. Međutim, to neće biti slučaj i s Tuzlanskim (TK), Zeničko-dobojskim (ZDK) i Bosansko-podrinjskim kantonom (BPK).

ZHK: Imenovan novi saziv Vlade, svi ministri iz HDZ-a

Kao što smo već i konstatovali, Vlada ZHK prva je formirana kantonalna vlada u BiH nakon proteklih izbora. Takav rasplet bio je i očekivan s obzirom na to da HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini.

Novi saziv Vlade ZHK, na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem, imenovan je na sjednici Skupštine u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Na sjednici Skupštine ZHK razriješena je stara kantonalna vlada, nakon čega je imenovan novi saziv, koji će ponovo voditi Zdenko Ćosić, a među ministrima su tek dva nova imena: ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić i ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Ostali ministri koji su tu dužnost obnašali i protekle četiri godine su: ministar finansija Toni Kraljević, ministar privrede Dario Sesar, ministar unutrašnjih poslova Zdravko Boras, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ružica Mikulić, te ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić.

– S obzirom na to da HDZ BiH ima većinu u Skupštini, kao normalan zakonit slijed je i formiranje Vlade ZHK, što je Skupština i potvrdila – kazao je Ćosić.

Istakao je kako očekuje kontinuitet, s obzirom na to da je Vlada i u prethodnom mandatu bila većinski HDZ-ova.

– Mi smo prezentirali ono što smo učinili u prošlom mandatu, a također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo novi mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo u nove projekte i u izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, odnosno da se stvara što povoljnija socijalna i razvojna klima u njoj – kazao je Ćosić.

USK: Na čelu nove Vlade ostaje Mustafa Ružnić

Na prvoj vanrednoj sjednici Skupštine USK, održanoj u četvrtak, potvrđen je novi saziv kantonalne Vlade, te je odlučeno da Mustafa Ružnić iz A-SDA ostaje na poziciji premijera.

Ministarski saziv činit će: ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Ministar unutrašnjih poslova bit će Nermin Kljajić, ministar privrede Nijaz Kadirić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ermin Zulić, ministar finansija Vedran Prša i ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević.

Premijer Ružnić je u svom ekspozeu naglasio aktivnosti koje će provoditi Vlada USK u novom mandatnom periodu.

Među tim aktivnostima ubrojao je stabilizaciju budžeta, rješavanje nagomilanih problema u obrazovanju, zdravstvu i poljoprivredi, zatim stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta, ravnomjerni razvoj svih područja kantona, te najozbiljniji angažman oko situacije s migrantima i izbjeglicama.

KS: Imenovanje nove vlade 26. decembra

Kolegij Skupštine KS je u četvrtak na hitnoj sjednici donio zaključak da će nova Vlada KS biti imenovana po redovnoj proceduri – na sjednici 26. decembra. Istog dana bit će održana i hitna sjednica na kojoj će biti donesen Nacrt budžeta KS za 2019. godinu.

To je najavio predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je na konferenciji za novinare kazao da je Kolegij postigao načelni dogovor da se 26. decembra održi i hitna sjednica za donošenje novog Nacrta budžeta “kako bi u rokovima koje smo planirali građanima KS omogućili normalan život”.

– Još jednom potcrtavam problematiku Univerziteta u Sarajevu, koji će svoj način trezorskog poslovanja od februara normalno ostvarivati, jer nam je cilj da 30. januara 2019. bude usvojen budžet – naglasio je Konaković.

Rezimirajući rad Skupštine KS, on je rekao da je bilo dosta tenzija, drugačijih mišljenja, teških riječi, “ali nikada niko nije povukao Nacrt budžeta iz procedure – ova Vlada je to uradila dva puta i to je nešto što nas je kao ljude šokiralo”.

– S druge strane, način na koji su diskutovali zastupnici, njihov kapacitet i spremnost da rješavaju probleme već na prvoj sjednici, ohrabruje nas i garantuje da tamo neće biti problema. Mi ćemo intenzivnim radom nadoknaditi sve ovo što nam trenutno Vlada radi – rekao je on.

Mandatar nove vlade KS Edin Forto je također kazao da je bilo dilema da li da se nakon što je Nacrt budžeta povučen sa sjednice Skupštine, ide u hitnu proceduru, ali su odustali od toga.

– Ipak smo se odlučili za redovnu proceduru. Da sjednica za imenovanje nove vlade bude 26. decembra, onako kako to Poslovnik o radu propisuje i onako kako je najavljeno. Nismo htjeli da se bavimo istim metodama kao odlazeća Vlada. Idemo redovno i čisto ulazimo u mandat – zaključio je Forto.

Potvrdio je da će pripremati Nacrt budžeta, možda uz kraću javnu raspravu od 15-tak dana, ali da sve što u kratkom roku ne budu mogli uraditi, najavio je da će to rebalansom budžeta biti dovršeno u prvoj polovini 2019.

ZDK: Mandatar iz NB-a ili SDP-a, veće šanse Begiću

Novi mandatar vlade ZDK bit će zvanično predstavljen najkasnije do 28. decembra, za kada je zakazana sjednica kantonalne Skupštine, pišu Vijesti.ba.

U igri su dva prijedloga – kandidat SDP-a BiH i kandidat Nezavisnog bloka.

Naime, sedam stranaka koje čine skupštinsku većinu trebalo bi da u ponedjeljak, 24. decembra, odluče da li će, kao zajedničkog kandidata za premijersku funkciju, podržati Amru Mehmedić iz Nezavisnog bloka ili Senaida Begića, koji se u javnosti pominje kao najizgledniji kandidat SDP-a BiH.

Begić je u razgovoru za Vijesti.ba u srijedu rekao da su informacije o njegovoj kandidaturi nezvanične, te da bi ime SDP-ovog kandidata moglo biti obznanjeno u petak, do kada je dat rok opštinskim stranačkim organizacijama da dostave svoje prijedloge.

No, Predsjedništvo KO SDP-a ZDK jučer ipak nije zasjedalo, pa samim tim ni donijelo odluku o imenu mandatara.

– Neki općinski odbori još nisu dostavili svoje kandidate, jer nisu uspjeli održati ni sjednice. Uz to je jučer bila i sjednica Skupštine ZDK pa je ljudima dosta sastanaka. Međutim, tokom dana bismo trebali imati sve prijedloge, a sjednicu Predsjedništva planiramo održati u ponedjeljak navečer – rekao je jučer Begić.

Dodao je kako nije sigurno ni da će u ponedjeljak biti donesena odluka, ali je potvrdio da je do sada iz općinskih odbora upravo on dobio i najviše kandidatura.

Begić je naveo da svih sedam stranaka žele ispoštovati proceduru kako bi imale konsenzus oko jednog zajedničkog kandidata za novog mandatara.

– Do 28. decembra ponudit ćemo jednog kandidata koji ima podršku 21 od 35 zastupnika u Skupštini ZDK – poručuje Begić.

Novi predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić precizniji je u odgovoru na pitanje Vijesti.ba ko će biti novi mandatar Vlade ZDK.

– To će biti SDP-ov kandidat Senaid Begić – tvrdi Sarajlić.

Smatra da proces formiranja vlasti u ovom kantonu generalno ide u dobrom smjeru. Skupština je formirana, a uskoro se očekuje i novi saziv Vlade.

– Na sjednici Skupštine ZDK, koja je zakazana za 28. decembar, bit će objavljeno ime novog mandatara. Nakon toga, on ima rok od mjesec dana da formira Vladu ZDK, ali očekujem da će to biti i ranije, u prvoj polovini januara – poručio je Sarajlić.

TK: Građanski blok nastavlja bez PDA

Građanski blok nastavlja da djeluje u kapacitetu od 19 zastupnika u Skupštini TK, odlučeno je na sastanku pet stranaka koje čine novu skupštinsku većinu.

Predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke i Stranke za BiH razmatrali su u četvrtak prijedlog svog petog partnera – SBB-a da se koaliciji priključi i PDA.

– Bh. blok i Stranka za BiH odbili su taj prijedlog i SBB se vratio na početni položaj, tako da ovu našu priču nastavljamo dalje – kratko je zaVijesti.ba rekao predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

U tuzlanskom SBB-u ostali su pri svom stavu da je njihov prijedlog dobar za lakše funkcionisanje kako skupštinske većine, tako i novog saziva Vlade TK.

– SBB nije nikoga ucjenjivao, kako su to prenijeli pojedini mediji, već samo iznio svoj prijedlog da se koalicioni kapacitet sa 19 proširi na 26 zastupnika – rekao nam je predsjednik KO SBB-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Naglašava kako mu i dalje nije jasno da je podrška A-SDA, PDA i Naroda i pravde svugdje dobrodošla, kao recimo u Parlamentu FBiH, Posavskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a da jedino nije u TK.

– Iz Bh. bloka i Stranke za BiH danas nisu spomenuli nikakve specijalne razloge zašto im je neprihvatljiva PDA. Samo su naveli da je još prilikom formiranja tog bloka rečeno da se neće ići sa SDA i PDA – pojasnio je Hadžiefendić.

Za početak naredne sedmice najavljen je nastavak pregovora, a tema će ovog puta biti raspodjela skupštinskih i pozicija u budućoj izvršnoj vlasti TK.

BPK Goražde: Potpisan koalicioni sporazum Građanskog bloka

Sedam stranaka okupljenih u Građanski blok potpisali su u četvrtak koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju u Skupštini BPK Goražde.

U skladu sa sporazumom, skupštinsku većinu činit će trinaest poslanika iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), SDP-a, DF-a, SBB-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, Goraždanske priče te A-SDA, koja će sporazum potpisati naknadno.

Koalicioni sporazum sadrži 74 tačke kroz koje su definisani principi zajedničkog djelovanja, zakonski i podzakonski akti, mjere i inicijative koje će ova većina poduzeti u toku svog mandata.

– Ovo je sporazum osam stranaka koje su vodile pregovore u prethodnom periodu i danas smo finalizirali taj naš proces. Sve stranke su pristale na ovaj sporazum i vjerujemo da ćemo zajedno učiniti mnogo na poboljšanju situacije u ovom kantonu – kazala je poslanica DF-a Edita Velić.

– Ono što bismo mi izdvojili je saradnja kantona i lokalnih zajednica. To su osnovni naši ciljevi i nastavak donošenja pozitivnih zakonskih propisa u kantonu – istakao je poslanik NBL-a Šefik Bukalo.

Stranke okupljene u Građanskom bloku čine tijesnu većinu sa 13, od ukupno 25 poslanika u Skupštini BPK Goražde.

Prema riječima poslanika SDP-a Emira Frašte, potpisivanjem koalicionog sporazuma napravljen je korak naprijed u procesu formiranja vlasti u ovom kantonu.

– Što se tiče izbora rukovodstva skupštine fali nam neki pravilnik kako da dođemo do predsjedavajućeg u trenutnoj situaciji, ali mislimo da ćemo to prevazići. Vlada BPK bi otprilike trebala biti formirana početkom januara. Raspodjela resora je sljedeći korak i već smo načeli tu temu – kazao je Frašto.

Dodao je da postoje izazovi u smislu stabilnosti skupštinske većine.

– Zebnja je tu, strah, kako bismo to nazvali. Mislim da odavno nosimo želju i zato izlazimo na izbore, to je ugrađeno u sve nas. Mislim da zajedno dijelimo tu želju da promijenimo ovu sredinu – istakao je Frašto.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...