-Poskupljenja u cijelom svijetu, pa tako i BiH, uslijed ruske invazije na Ukrajinu ne mogu se izbjeći. Cijene su rasle i prije rata, a rat i posljedične sankcije dodatno pogoršavaju problem inflacije.

Ukrajina je zabranila izvoz nekih prehrambenih proizvoda, a isto je najavio i Putin. Izvoz pšenice zabranila je i Mađarska. Sve ugovorene i plaćene pošiljke za uvoz u BiH su stopirane. Rampu za izvoz je spustila i Srbija.

To se ne bi trebalo odnositi na BiH i zemlje u regiji, kazao nam je, u telefonskom razgovoru, Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Konačna odluka će biti poznata nakon sjednice Vlade Srbije. Ipak, potrebne su hitne reakcije federalne Vlade kao i resornog ministarstva, stava je Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Potražnja za pšenicom iz Evropske unije snažno je porasla prošle sedmice i taj bi se trend trebao nastaviti. Prema pisanju pojedinih medija, veliki uvoznici ne odustaju od pokušaja da je kupe, strahujući da će cijene nastaviti rasti. Uz eskalaciju napetosti u regiji, trgovci ne mogu prognozirati što će biti s cijenom narednih nekoliko sedmica…

(rtvusk)