Migrantska kriza ne jenjava u Tuzli, a kulminacija se očekuje do kraja godine, kada se, prema procjenama volontera, koji se više od 15 mjeseci brinu o ovim ljudima, očekuje priliv velikog broja nevoljnika iz Srbije i onih koji će se u Tuzlu vratiti iz Bihaća.

– Dolazit će iz Srbije, kao i do sada, ali će biti i onih koji će stizati iz Bihaća, jer tamo nemo uvjeta i ne mogu dalje. Svi će se vratiti u Tuzlu, odakle će, prema našim pretpostavkama, ići natrag ka Srbiji – kažu nam volonteri na autobuskoj stanici u Tuzli.

Na posljednjoj Skupštini TK kratko je bilo govora o migrantskoj krizi. Zastupnik SDA Bego Gutić žestoko je kritizirao Dragana Mektića, državnog ministra sigurnosti, koji se, prema njemu, politikom bavi na estradnjački način.

– Govori netačne cifre. Kada bi se on pitao, u BiH bi bilo tek nekoliko hiljada migranata u BiH, a  svakog jutra u Tuzlu stigne nekoliko stotina njih, u Bihaću ih ima nekoliko hiljada – kazao je Gutić.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović ističe da problem migrantske krize nije samo problem Tuzlanskog kantona nego cijele Evrope.

– Jedino što možemo je osigurati humanitarnu pomoć. Nemoćni smo i postavljam pitanje koja će to lokalna zajednica dati dozvolu da se na njenoj teritoriji napravi migrantski centar – kazao je Vujović.

Premijer Denijal Tulumović (SDA) potcrtava da službenici Policijske uprave MUP-a TK rade sjajan posao, ali…

Volonteri se pitaju šta je s drugim odgovornima koji zatvarajku oči pred gorućim problemom. Uskoro će zima, a migranti koji dolaze neće moći spavati na platou autobuske i željezničke stanice u Tuzli.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba