Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama se povlači iz Iraka. Kako su prenijele svjetske agencije u pismu koje je dostavljeno medijima, odlazak vojske SAD iz Iraka se priprema već neko vrijeme.

– Poštujemo vašu želju za suverenitetom – napisao je general Vilijam Sili (William H. Seely) u pismu koje je poslao ministarstvu odbrane Iraka. Kako bi izvršili ovaj zadatak, snage koalicije moraju da preduzmu sve mjere i osiguraju neometan i efikasan premještaj iz Iraka. 

Tokom tog vremenskog perioda, bit će povećana aktivnost helikoptera u zraku u međunarodnoj zoni Bagdada.

Također, koalicijske snage će preduzeti sve mjere da se lokalno stanovništvo ne ometa u svakodnevnom životu. Također, operacije premještaja će se obavljati u noćnim satima. I dok počinjemo sa implementacijom sljedeće faze operacija, želim da još jednom naglasim i pohvalim naše prijateljstvo i partnerstvo. Poštujemo vašu odluku i želju za suverenitetom – navodi se u pismu generala Silija.

Istovremeno, vojska SAD u pismu najavljuje repozicioniranje snaga u narednom periodu. 

Do ove odluke dolazi nakon što je irački parlament zatražio odlazak američkih vojnika iz Iraka, a nakon što je SAD u bagdadskoj zračnoj luci ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija. 

Ipak, ono što je zanimljivo da je šef Pentagona demantirao da se vojska SAD povlači iz Iraka.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vojska SAD se povlači iz Iraka, iz Pentagona demantiraju tu odluku / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.