Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U svom godišnjem govoru o stanju unije, tokom kojeg je objavila da Evropska komisija pokreće istragu protiv subvencija kineskih električnih vozila, von der Leyen je sebe označila kao pobornika evropskog biznisa.

Von der Leyen, za koju se očekuje da će se sljedeće godine kandidirati za drugi mandat na čelu izvršne vlasti EU, naglašavala je tokom svog govora da je Evropa, s njom na čelu izvršne Komisije, “odgovarala na zov istorije”.

– Evropa će učiniti sve što je potrebno da zadrži svoju konkurentsku prednost – rekla je ona zastupnicima EU, dodajući da će braniti evropski biznis od svake nelojalne konkurencije.

– Dakle, danas mogu objaviti da Komisija pokreće istragu protiv subvencija električnih vozila koja dolaze iz Kine. Evropa je otvorena za konkurenciju. Ne za trku do dna – rekla je ona.

Također je rekla da će imenovati izaslanika koji će pomoći malim i srednjim preduzećima da se izbore sa birokratijom kako bi im se olakšalo poslovanje.

U svom posljednjem govoru o stanju unije prije izbora za Evropski parlament sljedećeg juna, von der Leyen je rekla da su ona i njen tim iznijeli više od 90 posto prijedloga predstavljenih kada je postala šefica Komisije 2019.

– Kada sam stala ispred vas 2019. sa svojim programom za zelenu, digitalnu i geopolitičku Evropu, znam da su neki sumnjali. Ali pogledajte gdje je Evropa danas. Vidjeli smo rođenje geopolitičke unije – podržavajući Ukrajinu, suprotstavljajući se agresiji Rusije, odgovor na asertivnu Kinu i ulaganje u partnerstva – kazala je ona.

(Fena)

The post VON DER LEYEN U GOVORU O STANJU UNIJE: POGLEDAJTE GDJE JE EVROPA SADA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)