Vratila se teška bolest 19. stoljeća koja pogađa djecu


Teška bolest viktorijanskog doba ponovno se pojavila, piše Independent. Naime, liječnici su iznenađeni zbog ponovne pojave šarlaha, i to u velikom broju slučajeva.

Ta bolest ipak više nije smrtonosna i može se tretirati.

Šarlah uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, a najčešće pogađa vrlo malu djecu čiji je imunitet nešto slabiji. Ova bolest skrivila je velik broj smrti u 19. stoljeću no nakon toga je skoro u potpunosti suzbijena.

Broj oboljelih naglo se povećao u razdoblju od septembra 2013. do marta 2014., kad je zabilježeno 2.830 oboljelih. Od septembra 2015. do ožujka ove godine broj oboljelih popeo se na 6.100.

Svakog tjedna otkrije se 600 novih slučajeva, što je najveća stopa novo zaraženih u posljednjih 50 godina.

Šarlah se lako širi na mjestima poput škole ili dječjih igrališta, najčešće među djecom mlađom od deset godina koji su u bliskom kontaktu.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na prsima i trbuhu nakon čega se širi na ostala područja. Također, često natiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Cjepivo za ovu bolest ne postoji, a liječi se antibioticima koje treba uzimati otprilike deset dana. Ukoliko se ne liječi, šarlah može dovesti do brojnih komplikacija te opasnih stanja poput upale pluća.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...