Vrhovni sud podržao Trumpa: Državljani muslimanskih zemalja ne mogu u SAD

Anadolija

Američki Vrhovni sud je podržao odluku Donalda Trumpa o zabrani ulaska državljanima muslimanskih zemalja u SAD.

Vrhovni sud je podržao zabranu ulaska u SAD državljanima nekoliko većinski muslimanskih zemalja, odbacivši tvrdnje da je riječ o neustavnoj vjerskoj diskriminaciji.

Presuda je donesena s pet glasova za i četiri protiv i time je završena žestoka sudska bitka tokom koje se vodila rasprava da li takva mjera predstavlja nezakonitu zabranu muslimanima.

Pojedini američki mediji navode da Trump sada može proglasiti pobjedu nakon što su niži američki sudovi blokirali njegovu odluku u septembru 2017. godine.

Vrhovni sud smatra kako protivnici Trumpove odluke nisu uspjeli dokazati da zabrana krši američki zakon o imigraciji ili prvi amandman američkog ustava koji zabranjuje vladi da favorizira jednu religiju nauštrb drugih.

Sudija John Roberts je, u ime američkog suda, objavio da je vlada “dala dovoljno opravdanje u vezi s nacionalnom sigurnošću. Ne izražavamo nikakve poglede oko osnovanosti ove mjere”.

Presudom Vrhovnog suda omogućeno je da ta Trumpova uredba i dalje ostane na snazi, ali i da američki predsjednik na listu doda još neke države.

Trenutno je ulazak u Sjedinjene Američke Države zabranjen većini ljudi iz Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena, dok se zabrana odnosi i na građane Sjeverne Koreje i Venecuele.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...