Na današnji dan 1992. godine građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas za slobodu i samostalnost, a protiv tiranije i prijetnji nestankom BiH, napisao je u poruci povodom Dana nezavisnosti BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

– Generacija koja je izvela našu domovinu na put samostalnosti učinila je epohalnu stvar koja će biti vječno zapamćena u bosanskohercegovačkoj historiji.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju.

I danas, 28 godina poslije, vrijednosti koje simbolizira 1. mart – vladavina prava, demokratija i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljna ideja vodilja ka konačnom cilju, a to jeste sigurna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO saveza.

Svim građankama i građanima u domovini i dijaspori čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – poručio je Džaferović.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vrijednosti 1. marta i dalje temeljna ideja vodilja prema cilju BiH / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.