Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili su nacionalnim vladama da je vrijeme za agresivne akcije sada kada je izbijanje koronavirusa dostiglo nivo pandemije.

WHO je danas proglasila pandemiju koronavirusa.

Direktor WHO Tedros Adhanon Gebrejesus (Ghebreyesus) rekao je da su s proglašenjem pandemije, zemlje pozvane da razviju svoje mehanizme za reagiranje u vanrednim situacijama.

– Pripremite svoje bolnice, zaštitite i obučite svoje zdravstvene radnike i pazimo jedni druge jer smo potrebni jedni drugima – rekao je Tedros. 

Doktor Majk Rajan (Michael Ryan), šef programa WHO za vanredne situacije, uputio je otvoreno upozorenje o hitnosti vanredne situacije u zdravstvu.

Rajan je rekao da su Iran i Italija sada “u prvim borbenim redovima”.

– Oni pate, ali mogu da vam garantiram da će se i druge zemlje naći u toj situaciji uskoro – rekao je on.

Podsjetimo, u svijetu je od kronavirusa oboljelo više od 118.000 ljudi, a umrlo više od 4.200.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vrijeme je za agresivnu akciju, spremite bolnice / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.