Tim istraživača pratio je 14 muškaraca kroz dva testa. Jedni su morali sat vremena voziti bicikl, a drugi ležati u vodi od 40 stepeni Celzijusa, prenosi In Style.

Cilj je bio da se podigne temperatura jezgre tijela za jedan stepen. Oni koji su vozili bicikl spalili su oko 600 kalorija. Iznenađujuće je što su muškarci koji su samo ležali u vrućoj kupki izgubili 130 kalorija, koliko se otprilike izgubi nakon pola sata hoda.

Još jedna korisna posljedica kupanja u vrućoj vodi, koja je možda važnija od trošenja kalorija, jeste što proteini koji se oslobađaju iz tijela tokom kupke kontroliraju nivo šećera u krvi.

Također, brojni naučnici slažu se u tome da svakodnevno opuštanje u vrućoj kadi tokom sedmice više djeluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kojeg lijeka.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.