VSTV BiH u posjeti Banjaluci zbog slučaja “Dragičević”

N1

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija će, zajedno sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, održati danas sastanak sa glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Želimirom Lepirom.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će, zajedno sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, 28. decembra 2018. godine, u prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjaluci, u 12:00 sati, održati sastanak sa glavnim republičkim javnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i glavnim okružnim javnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, s ciljem informisanja o trenutnom radu ovih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja vezano za predmet “Dragičević”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je jučer da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

“Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo”, ustvrdio je Dodik i podsjetio da je pravosudni sistem u RS i BiH kreirala međunarodna zajednica.

Kritike je uputio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač koji je izjavio da lično nije zadovoljan brzinom kojom Okružno tužilaštvo Banjaluka radi na predmetu “David Dragičević”, te istakao da je policija do sada uradila sve što je tužilaštvo od nje tražilo u tom slučaju.

Lukač je podsjetio da je i Vlada Republike Srpske na sjednici donijela određene zaključke po pitanju rada tužilaštva, da u cijelosti nije zadovoljna dinamikom kojom vodi ovaj slučaj, te dodao da je činjenica da se to vodi već više do devet mjeseci.

On je za ATV rekao da je prošlo nekoliko mjeseci prije nego što je tužilaštvo donijelo naredbu u kojoj se navodi da je riječ o ubistvu, a da su saznanja o tome da je moguće izvršeno ubistvo imali vrlo brzo nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.

“Ali, trebalo im je nekoliko mjeseci da donesu takvu naredbu. Ne znam zašto. To pitanje treba postaviti tužilaštvu. Sve ove mjesece određene istražne radnje dugo i predugo traju, mislim da su mogle biti završene mnogo brže”, dodao je Lukač.

Lukač je naglasio da je policija uradila na vrijeme sve što je do sada u ovom predmetu tražilo tužilaštvo.

“Mi smo jedan servis tužilaštva. Tužilac vodi i usmjerava istragu, on traži od policije ono što je potrebno, policija veoma brzo i ekspeditivno odgovara na to i do sada sve što je tužilaštvo u tom predmetu radilo, MUP, odnosno inspektori koji su uključeni u istragu, su i uradili i spremni smo da to radimo i dalje”, rekao je Lukač.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...