Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom Samita EU – Zapadni Balkan da će se dijalog sa Prištinom nastaviti, i da nema sumnje da će rješavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg nema članstva u Evropskoj uniji. Također, otkrio je kako Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašene stavove o Bosni i Hercegovini.

– Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rješavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno – rekao je Vučić novinarima poslije samita EU – Zapadni Balkan na pitanje da li je neko rekao da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU.

Dijalog s Kosovom
Vučić je rekao da je sa Kurtijem tokom samita u Sloveniji, razgovarao o međusobnom priznavanju diploma i zanimanja, i da je ostalo da se riješe još neke tehničke stvari, ali da u vezi sa tim ne bi trebalo da bude problema u budućnosti.

Istakao je da to nije statusno pitanje, i da bi dogovor na tom polju doprinio slobodi kretanja u regionu, i pomoglo ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsjednik Srbije najavio je i da će se dijalog sa Prištinom nastaviti.

– Znate sve razlike između nas, i nastavit će se taj proces usaglašavnaja u narednom periodu (…) Prva tema treba da bude Zajednica srpskih opština, baš kako je napisano u ‘press releaseu’ (saopštenju) EU – poručio je Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara o inicijativi da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i predstavnik Sjedinjenih Država, Vučić je podsjetio da se dijalog odvija pod posredovanjem EU i poručio da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sve ono što je bilo koja vlast prethodno dogovorila.

Kazao je i da je Srbija u potpunosti spremna da sprovede Vašingtonski sporazum u djelo, i da je jedina tačka koja je za Beograd sporna, vezana za odnose sa Izraelom.

– Sve drugo smo spremni da poštujemo, samo što je Priština rekla da to za njih ne važi – naveo je Vučić.

O Dejtonskom sporazumu
On je dodao da želi da vjeruje da je budućnost regiona zaista u EU, ali da niko nema pravo „da nam zamjera što želimo da živimo i preživimo“.

Kazao je da je na samitu pokrenuto pitanje energetike, i da i zemlje EU moraju da razmišljaju kako će da prežive danas, s obzirom na vrtoglav rast cijena gasa i struje.

– Tako i mi razmišljamo, glava me boli, sa mukom sam zaspao razmišljajući o struji i gasu. Vidim da niko ništa ne preduzima! To postaje ludilo, a kad vam bude pola stepena hladnije u stanu, bit ću ja kriv – rekao je Vučić.

Cijene struje i gasa, kako je rekao, nisu normalne i nemoguće ih je izdržati. Najavio je da će sutra razgovarati sa potpredsjednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovim, i da će mu prenijeti molbu za predsjednika Vladimira Putina da pri obračunu cijene gasa za Srbiju primijeni „naftna formula“ u što većem procentu, jer berzansku cijenu, kako je istakao, niko ne može da izdrži.

Srbija, poručio je Vučić, mora da vodi računa o sebi, svojim odnosima sa Rusijom i Kinom, ali i odnosima unutar zapadnog Balkana.

Na kraju je Vučić dodao kako Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Dejtonskom sporazumu i, kako je rekao, “legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti”.

(avaz)