Vučić i Dodik obišli radove na obnovi saborne crkve u Mostaru Fena
Vučić i Dodik nadaju se da će saborna crkva biti završena 2020.

Izgrađena 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram

Autor: Fena

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišli su u utorak radove na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. 

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalio je Republici Srbiji i Republici Srpskoj na pomoći prilikom obnove saborne crkve u Mostaru, koja je 1992. godine do temelja uništena.

– Bez njih ovaj hram ne bi nikada bio, evo, sada već skoro završen. Imamo čvrsta uvjerenja da će on 2020. biti u potpunosti obnovljen – kazao je vladika Dimitrije.

Dodik je rekao kako će Republika Srpska i Republika Srbija ispuniti preuzete obaveze da bi hram bio obnovljen u planiranom roku.

– Ova crkva ima nemjerljiv značaj za srpski narod na ovim prostorima i mi moramo pokazati našu sposobnost da se okupimo i brzo završimo ovako važan spomenik koji je 1992. tako brutalno srušen kao poruka srpskom narodu da nema ovdje šta tražiti. Okupljanje oko ovako važne stvari predstavlja naše opredjeljenje da našu kulturu i povijest ne prepuštamo zaboravu – kazao je Dodik.

Vučić je naglasio kako je saborna crkva Svete Trojice u Mostaru jedna od najvažnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve na području bivše države.

– Ova crkva izgrađena je 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram do izgradnje hrama Svetog Save u Beogradu. Ona je važna za cijeli naš narod i onih četiri do pet hiljada Srba koji danas žive u Mostaru, ali i za cijelu istočnu Hercegovinu. Važna je i za Hrvate i Bošnjake jer govori o tome da možemo živjeti zajedno i poštivati jedni druge – poručio je Vučić.

Na novinarsko pitanje o položaju srpskog naroda u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Dodik je utvrdio kako je položaj Srba u cijeloj Federaciji BiH loš.

– Mislim da s Čovićem možemo uraditi da se barem ovdje osjeti uključivanje naše zajednice u važne poslove grada i lokalne zajednice, mada znate da se više od deset godina ne provode lokalni izbori u Mostaru. Dok se ne dogode izbori, mislim da će ostati ovakva situacija, nepovoljna za nas, ali mislim da se i ovom obnovom hrama govori o tome da Republika Srpska i Republika Srbija vode brigu o svim segmentima života našega naroda ovdje – poručio je Dodik.

(Autor: Avaz)