Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posjete, saznaje RTS.

Predsjednik Vučić će tek večeras donijeti odluku o mogućem odlasku na Kosovo.

Vučić je do kasno sinoć sa svojim najbližim saradnicima razmatrao situaciju, ali su i oni ostali podijeljeni po pitanju toga da li bi trebalo da posjeti Kosovo ili ne.

Posjeta predsjednika Srbije, ranije najavljena za subotu i nedjelju, iznenada je dovedena u pitanje nakon informacija da Priština namjerava da ga spriječi da posjeti Gazivode.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da može da se dogodi da predsjedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo i da bi mogao da prođe kao nedavno Marko Đurić.

“Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi”, rekao je Veselji.