Vučić nakon sastanka s ministrima: Albanci će izazvati katastrofu velikih razmjera

Avaz

– Onemogućavanje trgovine sa Kosovom predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije, i mi smo zbog toga imali sastanak – rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije poslije sastanka sa ministrima u Vladi Srbije.

Sastanak je sazvan povodom jutrošnjeg upada ROSU na sjever Kosova i hapšenja Srba.

– Za nas je donošenje odluka od strane Prištine nešto što predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije i u skladu sa tim mi smo večeras imali sastanak o tome kako možemo pomoći našim ljudima na Kosovu. Uvođenje taksi je anticivilizacijski čin, kršenje slobode kretanja, roba, kapitala i usluga. Ono što su uradili to su učinili iz nama nepoznatih razloga, i za to su dobili podršku pojedinih zemalja. Histerija u Prištini ne prestaje, oni su nas optužili za neuspjeh u Interpolu – rekao je Vučić, prenosi “Kurir”.

– Ne možete da nas stavite pred zid i da se pravite da se ništa ne dešava. Izjava Ramuša Haradinaja da Srbija za mjesec mora da prizna nezavisnost Kosova, u suprotnom bit će srušena vlast u Beogradu. On to nije rekao sam. Oni su dali besu za takse i da nema povratka nazad, i misle da će za to da dobiju podršku u Vašingtonu, i da će ići do iznemoglosti da bi pokazali da su postali država 100 posto, kako se hvale u Prištini – rekao je Vučić.

Dodao je da se oni na taj način igraju sa Kosovom.

– To je za njih priča za političku upotebu i ništa ih drugo ne interesuje. Mi postavljamo pitanje zašto je Hašim Tači i ono malo što su Srbi dobili društvene imovine, njima oduzeo mjerama. Jučer smo krenuli sa upozorenjima da će sve ono što rade izazvati katastrofu velikih razmjera. Imajući u vidu njihovu odlučnost da guraju do kraja, mi moramo da se pripremimo na dugotrajnu borbu našem narodu koja neće biti ni laka, ni jednostavna ni jeftina – istakao je predsjednik Srbije.

Naveo je i kakakv će biti pokušaj Albanaca da izađu iz ove situacije.

– Njihov pokušaj izlaska iz ove situacije bit će sljedeći – da prihvatimo da im damo sve u energetici, a oni će onda vratiti takse zauzvrat. Srbija neće pristati na nove ucjene. Neka povuku svoje varvarske takse, kad ih povuku, spremni smo da razgovaramo. Nervoza u Prištini je sve veća – rekao je Vučić.

Izvor: Avaz

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...