Vučić o Srebrenici: To se više ne smije dogoditi ni jednom narodu

fokos.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da je njegova obaveza kao predsjednika Srbije da ukaže na iskreno saosjećanje sa porodicama žrtava, te da izrazi nadu da se nikada takav zločin više nigdje neće ponoviti.

Vučić je rekao da 80 ili 90 odsto Srba ne misli da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali da on smatra suprotno.

On je izrazio nadu da su Srbi iz zločina u Srebrenici izvukli pouke i lekcije, kao što su izvukli pouke iz zločina koji su se događali u Bratuncu, “Oluji” i Jasenovcu.

“Iz svakog od tih zločina izvukli smo pouke, a ključna pouka je da ne smije da se ponovi nijednom narodu i nikome. Pouka je da smo suviše krvi prolili, da je vrijeme da prolivamo znoj i da gledamo u budućnost”, rekao je Vučić za beogradsku TV Hepi.

On je naveo da postoje podaci koji govore da na prostoru istočne BiH, Srbi i muslimani još od Balkanskih ratova nisu razmjenjivali žive ljude, niti su imali zarobljenike, jer su jedni drugima sve ubijali.

Vučić smatra da su zbog toga odnosi Srba i Bošnjaka od ključnog značaja za budućnost i da će na tome iskreno i otvoreno raditi štiteći i čuvajući i srpske nacionalne i interese države Srbije.

“Nama su potrebni Bošnjaci za budućnost onako i onoliko koliko smo i mi potrebni njima. To je ono što stvarno mislim i osjećam. Znam koliku bismo štetu imali i kako bi katastrofalno izgledala naša budućnost da se vodi drugačija politika”, rekao je Vučić.

Komentarišući odlazak na komemoraciju u Potočare nekih srpskih političara kao što su Saša Janković i Čedomir Jovanović, koji govore da se u Srebrenici dogodio genocid, Vučić je rekao da njihova riječ ne obavezuje državu i da je riječ o pravnoj formulaciji koju će “u ovom trenutku ostaviti po strani”.

“Pretpostavljam da mi zato nismo dobili pozivicu. Zato su išli gospoda Janković i Jovanović i to je u redu. NJihova riječ ne obavezuje državu. Moja riječ obavezuje državu Srbiju, kao i riječ predsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova”, dodao je Vučić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...